Historisk arkiv

Polhavet – møte for de fem kyststatene i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Representanter for de fem kyststatene rundt Polhavet – Canada, Danmark, Norge, Den russiske føderasjon og USA – møttes etter norsk initiativ i Oslo 15. og 16. oktober 2007 for uformelle drøftelser på høyt embetsnivå.

Drøftelsene tok utgangspunkt i ny forskning som viser at Polhavet står foran betydelige endringer. Dette gjelder særlig virkningene av issmelting på sårbare økosystemer, livsvilkårene for lokale befolkningsgrupper og mulig fremtidig utnyttelse av naturressurser.

Det var enighet om at Polhavet er underlagt et omfattende folkerettslig rammeverk, herunder spesielt havretten. Drøftelsene omfattet særlig anvendelsen og den nasjonale gjennomføringen av havrettens regler for beskyttelse av havmiljøet, retten til fri skipsfart, vitenskapelig havforskning og fastsettelsen av yttergrensen for landenes kontinentalsokler.  Representantene gjennomgikk eksisterende samarbeidsordninger på en rekke områder. Videre understreket de at landene er innstilt på å videreutvikle samarbeidet, blant annet innen forskning, også med andre land.