Historisk arkiv

Norge mangedobler støtten til flomofrene i Pakistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge øker støtten til flomofrene i Pakistan til 400 millioner kroner. Situasjonen er kritisk og stadig flere rammes. Flommen er den verste i landets historie.

FN ber nå om mer hjelp til flomkatastrofen i Pakistan. Det er ifølge FN behov for 12 milliarder kroner det første året etter flommen. Om lag 20 millioner mennesker er rammet. Over 1,8 millioner hus helt eller delvis ødelagt.

- Flommen i Pakistan er en av de største naturkatastrofene verden har sett i nyere tid. Ekstremværet har drevet millioner på flukt. En av ti er direkte eller indirekte rammet. Naturens herjinger har lagt jordbruket øde og satt landet mange år tilbake, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Fra før har Norge gitt 115 millioner kroner i nødhjelp etter flommen. Nå økes støtten til flomofrene til 400 millioner kroner.

Et landområde større enn England er herjet av flommen. I den sørlige provinsen Sindh står flomvannet fortsatt høyt. Det er vanskelig å få oversikt over omfanget av skadene og faren for epidemier er stor.

- Situasjonen er fremdeles svært kritisk for ni millioner mennesker. Vi må nå vise vår solidaritet med flomofrene. Den norske regjering øker derfor nødhjelpen til Pakistan, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Pengene fra Norge blir fordelt til FNs humanitære organisasjoner, Røde Kors-bevegelsen og hjelpeorganisasjoner med erfaring fra Pakistan.

- Det er en spesielt vanskelig å nå de mest sårbare gruppene. Kvinner og barn er særlig utsatt i den kaotiske situasjonen.  Det er viktig at vi gir dem beskyttelsen de trenger, avslutter Solheim.

Les mer om FNs reviderte nødhjelpsplan for Pakistan (nødhjelpsappell).

Utenriksminister Støre deltar på et møte i New York om flommen i Pakistan søndag 19. september. Les mer om møtet her.

Statssekretær Ingrid Fiskaa besøkte nylig flomofre i Pakistan. Les mer om besøket her.

Les mer om den norske støtten til Pakistan.
 
Pressekontakter:
For Solheim: Informasjonssjef Trond Viken (i New York): Mobil +47 992 18 303
For Støre: Underdirektør Ragnhild Imerslund (i New York): Mobil +47 414 79 363.
Eller pressevaktene i Oslo: 23950002 (Støre) og 91395000 (Solheim).

****

Pressemeldinger og nyheter om bistand og utvikling skal være lett å lese. Solheims rådgivere bruker Liks til å teste hvor enkle tekster er å lese. Denne saken har en verdi på 39. Det er det samme som i ukeblader. Les mer om kampen for et enklere språk i staten hos Klarspråk.no