Historisk arkiv

FN-rapport vil øke satsingen på bærekraftig utvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

FNs utviklingsprogram (UNDP) har lansert årets «Human Development Report». Samtidig kommer indeksen som måler et lands evne til å gi befolkningen muligheter til bedre levekår. På denne indeksen rangeres Norge på topp.

FNs utviklingsprogram (UNDP) lanserer i dag årets «Human Development Report». Samtidig kommer indeksen som måler et lands evne til å gi befolkningen muligheter til bedre levekår. På denne indeksen rangeres Norge på topp.

FNs utviklingsprogram har i 20 år rapportert om menneskelig utvikling. Årets rapport anbefaler en sterk økning i finansiering av bærekraftig utvikling for å sikre bedre levekår for alle.

– Vi må se miljø og utvikling i sammenheng. Det er det viktigste vi kan gjøre for folk i fattige land. Kampen mot fattigdom og for et bedre og mer stabilt klima er avhengige av hverandre og må løses sammen. Ellers taper vi på begge fronter, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Sammen med rapporten lanseres også Human Development Index. Den gjør opp status for menneskelig utvikling. Norge ligger igjen øverst på lista.

– Det er jo gledelig for oss som bor her i Norge. Men det viser også de store utfordringene den rike og den fattige delen av verden har felles. Vi må sikre en bedre fremtid for alle, sier Solheim.

Årets rapport fra UNDP analyserer hvordan bærekraftig utvikling er knyttet til rettferdighet og livskvalitet. Framskrittene for utvikling i fattige land kan bare fortsette hvis vi tar modige grep for å redusere risikoen for miljøet og den skjeve fordelingen i verden.

– Folk i fattige land bærer en dobbelt fattigdomsbyrde. De er mer sårbare for miljøødeleggelser og dårligere rustet til å mestre dem. Rapporten advarer mot at den positive utviklingen vi har sett de siste årene kan stoppe eller snu. Vi må ta tak i de alvorlige miljørisikoene og de store ulikhetene, sier Solheim.

Energi er et eksempel der fattigdom, ulikhet, klimaendringer og miljøutfordringer er knyttet sammen. Rapporten peker på at 1,5 milliarder mennesker mangler tilgang til strøm. 2,7 milliarder mennesker mangler tilgang til rene kokemuligheter. Det går ut over mange kvinner. Derfor er likestilling og kvinners rettigheter viktig for utvikling i fattige land.

– En av hovedsatsingene i Norges kamp mot fattigdom er at flere skal få tilgang til fornybar og effektiv energi, sier Solheim

Les rapporten her 

Pressekontakt: Pressevakten for utviklingssaker, tlf 913 95 000 (ikke sms).

***

Pressemeldinger og nyheter om bistand og utvikling skal være lett å lese. Solheims rådgivere bruker Liks til å teste hvor enkle tekster er å lese. Denne pressemeldingen har en verdi på 37. Det er det samme som i skjønnlitteratur og ukeblader. Les mer om kampen for et bedre og klarere språk i staten hos Klarspråk.no.