Historisk arkiv

Norge og Bulgaria styrker samarbeidet mot menneskehandel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norske EØS-midler skal brukes i kampen mot organisert kriminalitet og menneskehandel i Bulgaria.

Norske EØS-midler skal brukes i kampen mot organisert kriminalitet og menneskehandel i Bulgaria.

– Kampen mot menneskehandel og organisert kriminalitet vinnes kun gjennom internasjonalt samarbeid. Disse kriminelle bandene er mobile og kjenner ingen grenser. Jeg er glad for at Bulgaria og Norge er blitt enige om å prioritere EØS-midler til dette arbeidet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Politidirektoratet er norsk samarbeidspartner. Det er satt av omlag 50 millioner kroner. Pengene skal blant annet gå til å styrke grensekontrollen i Bulgaria både til lands og til vanns. Samtidig skal samarbeidet mellom politiet i Schengen-området styrkes.

Hjelp til ofre for menneskehandel og vold i nære relasjoner prioriteres også. Totalt 140 millioner kroner skal brukes på prosjekter innen justissektoren. Europarådet blir en viktig samarbeidspartner innenfor dette feltet.

EØS-midlene skal bidra til å redusere sosiale og økonomiske forskjeller i Europa. Pengene er et solidarisk bidrag fra Norge, Island og Liechtenstein. Norges andel er på 97 prosent. Totalt mottar Bulgaria omlag 1 milliard kroner i EØS-midler fram til 2014. Avtalen ble undertegnet i Sofia i dag.

I tillegg til justissektoren skal norske og bulgarske partnere samarbeide innenfor en rekke andre områder. Det er satt av over 100 millioner kroner til utvikling av nye grønne bedrifter. Bulgarias rombefolkning prioriteres også. Det er et mål at 10 prosent av EØS-midlene går til å bedre deres situasjon.

– Rom er sannsynligvis den mest stigmatiserte gruppen i Europa i dag. Viktige forutsetninger for inkludering er blant annet utdanning og mulighet til å ta vare på sin egen kultur. Europarådet blir en viktig samarbeidspartner gjennom EØS-midlene for å bidra til å oppnå disse målene i Bulgaria, sier Støre.

Kommunenes Sentralforbund er engasjert for å styrke kompetansen og kapasiteten i lokal og regional forvaltning. Et av prosjektene handler om utfordringer og muligheter i Bulgarias grenseområder. Her skal Barentssekretariatet i Kirkenes dele sine erfaringer.

Andre norske samarbeidspartnere: Klima- og forurensingsdirektoratet, Direktoratet for naturforvaltning, Norges vassdrags- og energidirektorat, Innovasjon Norge og Senter for internasjonalisering av høgre utdanning.

Pressekontakt: Seniorrådgiver Christian Grotnes Halvorsen, +47 481 53 748