Historisk arkiv

Norsk hjelp til afrikansk havgrense

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge hjelper Sierra Leone og Guinea i forhandlingene om havgrensen mellom de afrikanske landene. Denne helgen undertegnet de to en avtale om en fredelig avklaring av uløste grensespørsmål.

Norge hjelper Sierra Leone og Guinea i forhandlingene om havgrensen mellom de afrikanske landene. Denne helgen undertegnet de to en avtale om en fredelig avklaring av uløste grensespørsmål.

- Dette vil gi de fattige landene større råderett over ressurser i egne havområder. Det er et viktig bidrag i kampen mot fattigdom, sier statssekretær Ingrid Fiskaa (SV).

Fiskaa var til stede da avtalen ble undertegnet i Sierra Leones hovedstad Freetown i helgen. Avtalen gjør det mulig for Sierra Leone og Guinea å fastsette yttergrensen for sine havområder.

Det var Guineas utenriksminister Dr. Edouard Niankoye Lama og Sierra Leones fungerende utenriksminister Ebun A. Jesu som signerte avtalen.

- Norske erfaringer og innsikt har betydd mye i dette arbeidet. Samarbeidet mellom landene er viktig i en fattig region, som har vært preget av konflikt, sier Ingrid Fiskaa.

Utviklingen av den internasjonale havretten etter annen verdenskrig har vært viktig for Norges rikdom og velferdsutvikling. Nå nyter andre land godt av disse erfaringene.

Den norske diplomaten Hans Wilhelm Longva har bistått landene med å få på plass avtalen. I tillegg til Guinea og Sierra Leone gir Norge tilsvarende støtte til Kapp Verde, Gambia, Guinea-Bissau, Mauritania og Senegal. Landene får juridisk og teknisk hjelp til å samle inn data om havområdene utenfor kysten. Dette er nødvendig for at grensene til sjøs kan fastsettes i samsvar med FNs Havrettskonvensjon.

Les mer om Norges arbeid for kontinentalsokkel her

Se bilder fra Fiskaas besøk til Sierra Leone og Nigeria på UDs Flickr-side.

Pressekontakt:
Kommunikasjonsrådgiver Svein Bæra, mobiltelefon 916 72 042, E-post: svb@mfa.no

 

***

Pressemeldinger og nyheter om bistand og utvikling skal være lett å lese. Utviklingsministerens rådgivere bruker Liks til å teste hvor enkle tekster er å lese. Denne pressemeldingen har en verdi på 39. Det er det samme som i skjønnlitteratur og ukeblader. Les mer om kampen for et bedre og klarere språk i staten hos Klarspråk.no.