Historisk arkiv

Nye avtaler med Sør-Sudan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Sør-Sudan og Norge har inngått nye avtaler om utviklingssamarbeid. Inntil 48 millioner kroner går til styrket forvaltning av Sør-Sudans oljeressurser.

Det er første gang de to landene undertegner en avtale om de overordnede prinsippene for utviklingssamarbeidet mellom Sør-Sudan og Norge.

- Jeg er glad for at vi har fått på plass en slik avtale. Den vil ha betydning for å gi folk i Sør-Sudan tro på framtiden, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås.

I tillegg signerte Norge og Sør-Sudan en ny avtale om utviklingsprogrammet «Olje for utvikling». Norge skal bidra med inntil 48 millioner kroner de neste to årene.

- Den nye oljeavtalen betyr at samarbeidet går inn i en ny og spennende fase, blant annet mellom fagdepartementene i de to landene. Oljeinntektene kan bety mye for utviklingen av den unge nasjonen. Da må forvaltning være åpen og forsvarlig slik at oljepengene kommer folket til gode, sier Holmås.

Samarbeidet har så langt blant annet bidratt med norsk ekspertise i oljeforvaltningen, ny lovgivning, samt opplæring av sør-sudanske ansatte i oljesektoren. Samarbeidet har også gjort det mulig å bygge kontorbygg for ansatte i petroleumsdirektoratet.

Statssekretær Torgeir Larsen undertegnet avtalene på vegne av utviklingsministeren i Sør-Sudans hovedstad Juba i dag.

Statssekretær Torgeir Larsen og Sør-Sudans oljeminister Stephen Dhieu Dau

Statssekretær Torgeir Larsen møtte Sør-Sudans oljeminister Stephen Dhieu Dau til samtaler i Juba 17. oktober 2012. (Kjetil Elsebutangen/UD)