Historisk arkiv

100 millioner til Bhutans energifattige

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge skal hjelpe Bhutan med å nå målet om at alle i landet skal få strøm, og sikre at de store vannkraftpengene går til Bhutans befolkning. Den norske støtten blir 100 millioner kroner over en femårsperiode.

Norge skal hjelpe Bhutan med å nå målet om at alle i landet skal få strøm, og sikre at de store vannkraftpengene går til Bhutans befolkning. Den norske støtten blir 100 millioner kroner over en femårsperiode. 

Det nye energisamarbeidet ble avtalt under et møte mellom utviklingsminister Heikki Holmås og Bhutans statsminister Jigme Y. Thinley i Bhutans hovedstad Thimpu. 

Heikki Eidsvoll Holmås og Jigme Y. Thinley

Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås avtalte det nye energisamarbeidet med statsminister Jigme Y. Thinley (th). (Foto: Trond Viken, UD)

- Bhutan er et lutfattig land med like store vannkraftressurser som Norge. Vi skal støtte dem slik at vannkraftpengene kommer hele Bhutans befolkning til gode, sier utviklingsminister Heikki Holmås. 

Det norske bidraget vil bidra til at alle i Bhutan, også de fattige, får strøm og andre moderne energitjenester. 

- Norge og Bhutan har i over 20 år samarbeidet om utvikling av vannkraftsektoren. I likhet med Norge har Bhutan enorme vannressurser. Nå utvider vi dette samarbeidet, sier Holmås. 

Samarbeidet med Bhutan vil bli basert på prinsippene i regjeringens internasjonale energi- og klimainitiativ (Energy+) som ble lansert i 2011 av statsminister Jens Stoltenberg og FNs generalsekretær Ban Ki-moon. 

Bistandspengene fra Norge blir utbetalt når resultatene er oppnådd i form av økt energitilgang og reduserte utslipp av klimagasser. Bistandsmidler skal brukes for å utløse kommersielle investeringer. Asiabanken blir samarbeidspartner. 

I første omgang vil samarbeidet mellom Bhutan og Norge omfatte følgende: 

  1. Støtte til økt tilgang til energitjenester som elektrisitet, oppvarming og mer effektive kokeovner i landsbyer.
  2. Støtte til å gjøre myndighetene enda dyktigere med blant annet bedre lovgivning.
  3. Støtte til utvikling av en energi- og klimaplan for hele energisektoren.
  4. Støtte til økt energieffektivitet som også vil bedre energisikkerheten.   

Bhutan har klart å sørge for at over 80 prosent av befolkningen har strøm. Det ambisiøse målet er at alle i Bhutan skal ha strøm innen utløpet av 2013. Men det gjenstår en del for å få effektive løsninger for oppvarming og koking av mat. Bygningene er som regel ikke isolert, selv om det er kaldt om natta og om vinteren. 99 prosent av Bhutans kraftforsyning kommer fra vannkraft. En stor andel blir eksportert til India. Samtidig importerer India kostbar parafin og diesel. I tillegg til å utnytte mer av det store vannkraftpotensialet ønsker Bhutan å utvikle andre fornybare energikilder som vindkraft, solenergi og biokraft for å få en mer robust energiforsyning. 

Reportasjebilder fra Bhutan-reisen kan lastes ned fra UDs Flicker-side og brukes fritt redaksjonelt mot kreditering av fotograf. Hent bilder her

Pressekontakt: Kommunikasjonssjef Trond Viken (i Bhutan med Holmås), mobil 992 18 303, trv@mfa.no eller pressevakten for utviklingssaker (i Oslo): 913 95 000 (ikke sms).