Historisk arkiv

Norge overfører 240 millioner kroner til palestinske myndigheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge har overført 240 millioner kroner i budsjettstøtte til den palestinske selvstyremyndigheten (PA). Norge er blant de første giverlandene som overfører bidrag for 2012.

Norge har i dag overført 240 millioner kroner i budsjettstøtte til den palestinske selvstyremyndigheten (PA). Norge er blant de første giverlandene som overfører bidrag for 2012.  

- Støtten går til gjennomføring av den palestinske nasjonale utviklingsplanen, og er et viktig bidrag til at PA kan opprettholde tjenestetilbudet til den palestinske befolkningen innenfor blant annet utdanning, helse og sikkerhet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre som i dag møtte den palestinske statsministeren, Salam Fayyad, i Ramallah. 

Etter to år med betydelige økonomiske bidrag fra det internasjonale samfunnet og høy vekst i Det palestinske området er bildet i ferd med å snu, særlig på Vestbredden. Inntektene fra skatter og avgifter er blitt lavere enn forventet og PA står nå overfor store økonomiske utfordringer.  

- Jeg vil oppfordre andre givere til å utbetale sine budsjettstøttebidrag så tidlig som mulig i 2012, sier Støre. 

Utenriksministeren understreker samtidig at det hviler et særlig ansvar på Israel for å fjerne restriksjonene som hindrer utvikling av palestinsk privat sektor og bærekraftig vekst i den palestinske økonomien. - Jeg oppfordrer Israel til å bedre betingelsene for palestinsk verdiskaping og åpne opp for mer palestinsk handel både mellom Vestbredden og Gaza, samt med Israel og tredjeland, sier Støre. Dette budskapet overbrakte han også da han møtte den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu.