Historisk arkiv

Norge bekymret over sivile ofre i Gaza og Israel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Vi er svært bekymret over de økende sivile tapene og skadene som er rapport fra Gaza og Sør-Israel etter siste dagers voldshandlinger. Eskaleringen av volden er urovekkende og ytterligere opptrapping kan få alvorlige konsekvenser. Det hviler nå et stort ansvar på alle parter i å sikre en raskest mulig stans i krigføringen, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

- Vi er svært bekymret over de økende sivile tapene og skadene som er rapportert fra Gaza og Sør-Israel etter siste dagers voldshandlinger. Eskaleringen av volden er urovekkende og ytterligere opptrapping kan få alvorlige konsekvenser. Det hviler nå et stort ansvar på alle parter  i å sikre en raskest mulig stans i krigføringen, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

- Vi ber israelske myndigheter om å vise ansvar. Samtidig som vi erkjenner Israels rett til selvforsvar, minner vi om at Israel som stat er folkerettslig forpliktet til å begrense militære mottiltak til det som kan anses som forsvarshandlinger, og ikke gå over i kollektiv avstraffelse. I tillegg må skillet mellom stridende og ikke-stridende respekteres slik at sivile tap unngås. Uforholdsmessig bruk av makt som går utover selvforsvar er uakseptabelt. Gaza er et av verdens mest folketette områder, og risikoen for at uskyldige liv går tapt eller sivile blir skadet er stor, sier utenriksministeren. 

- Vi gjentar at rakettangrepene mot Israel er helt uakseptable og må opphøre snarest, sier Eide. 

I tillegg til de sivile ofrene er det rapportert om store materielle skader. 

- Hendelsene de siste dagene understreker nok en gang hvordan okkupasjonspolitikken har bidratt til å styrke militante palestinske grupper på palestinsk side. Derfor er det svært viktig å få gjenopptatt arbeidet med forhandlinger om en tostatsløsning, der israelere og palestinere kan leve side om side i fred og sikkerhet, sier Eide. 

- Det er  også viktig å få framgang i forsoningsprosessen på palestinsk side for å samle det palestinske folk under et lederskap. De palestinske selvstyremyndighetene kan ikke stilles til ansvar for det som nå skjer i Gaza. Fra norsk side har vi i dag tatt kontakt med partene gjennom våre kanaler og oppfordret til umiddelbar stans i kamphandlingene og inngåelse av en varig våpenhvile, sier utenriksministeren.