Historisk arkiv

Kampen mot dødsstraff vinner terreng

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Aldri før har så mange av FNs medlemsland sluttet opp om kampen mot dødsstraff. – Det er svært gledelig, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Aldri før har så mange av FNs medlemsland sluttet opp om kampen mot dødsstraff. – Det er svært gledelig, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

FNs generalforsamling oppfordret i går medlemslandene til å stanse henrettelser som et skritt mot å avskaffe dødsstraff. Norge, i samarbeid med en gruppe land fra alle verdensdeler, ledet initiativet som ble støttet av hele 110 land. Dette er fjerde gang resolusjonen vedtas, og hver gang har den fått økt oppslutning. Det viser at det er en global trend i retning avskaffelse av dødsstraff.  

Hele 150 av FNs 193 medlemsland avstår fra å bruke dødsstraff. Man vet med sikkerhet at 20 land gjennomførte henrettelser i 2011. 

- Det er store mørketall omkring bruken av dødsstraff. Teksten som ble vedtatt oppfordrer også til større åpenhet om bruken av dødsstraff. Dette vil på sikt kunne føre til åpen debatt basert på fakta, sier utenriksminister Eide. 

Kampen mot dødsstraff er en av hovedprioriteringene i Norges menneskerettighetspolitikk. 

- Stater skal ikke avlive for å straffe eller hevne, men det er til syvende og sist opp til hvert enkelt land å avskaffe dødsstraff. For mange land må perspektivet være langsiktig, og i flere tilfeller kreves en skrittvis tilnærming, sier utenriksminister Eide. 

I landene der dødsstraff fortsatt praktiseres, oppfordrer Norge til avskaffelse eller til at bruken begrenses, og insisterer på at internasjonale minimumsstandarder følges. 

39 land stemte imot initiativet i FNs generalforsamling. 36 land avsto.