Historisk arkiv

Norge beklager sterkt utviklingen i Hviterussland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Norge beklager sterkt den siste utviklingen i Hviterussland hvor EUs ambassadør og den polske ambassadør er blitt bedt om å forlate landet. Det er vanskelig å se at dette kan gagne landet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Norge beklager sterkt den siste utviklingen i Hviterussland hvor EUs ambassadør og den polske ambassadør er blitt bedt om å forlate landet. Det er vanskelig å se at dette kan gagne landet. Hviterussland isolerer seg fra resten av Europa og verden og skader sin egen politiske og økonomiske utvikling, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.  

EU vedtok 28. februar utvidede sanksjoner mot Hviterussland for manglende respekt for menneskerettighetene. Hviterussland besluttet senere samme dag å be EUs og Polens ambassadører om å forlate landet. Norge har sluttet seg til EUs sanksjoner mot Hviterussland, herunder den siste utvidelsen av disse sanksjonene vedtatt tidligere i februar.

- Dersom Hviterussland ønsker økonomisk utvikling for befolkningen, må myndighetene sikre full respekt for menneskerettighetene. Myndighetene må også sørge for demokratisk gjennomføring av parlamentsvalget i desember, sier utenriksminister Støre.  

Norge opprettholder sitt engasjement for en demokratisk utvikling i Hviterussland og opprettholder den økte støtten til menneskerettighetsarbeid i landet.