Historisk arkiv

Valget i Myanmar er et viktig skritt i den politiske utviklingen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Suppleringsvalget i Myanmar i dag 1. april er nok et viktig skritt i retning av politisk reform i landet.

Valget gjelder bare et mindretall av setene i parlamentet og rokker dermed ikke ved maktbalansen i landet. Selv om endelig resultat enda ikke foreligger er det likevel et betydningsfullt valg. Demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi og hennes parti NLD er forventet å bli valgt inn i landets nasjonalforsamling etter over 20 år utenfor politikken.

- Det er gledelig at Aung San Suu Kyi nå endelig får ta sin rettmessige plass i Myanmars politiske institusjoner. Valget er slik sett en milepæl, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.  

Valget og valgkampen ser ut til å ha stort sett forløpt uten dramatikk, men det er meldt om uregelmessigheter. Samtidig representerer gjennomføringen av valget en forbedring fra parlamentsvalget i 2010. Blant annet er det denne gangen invitert inn observatører fra ASEAN-landene samt flere hundre internasjonale journalister.  

- Rapporter om uregelmessigheter må tas på alvor. Samtidig skal vi anerkjenne de reformene som er gjennomført. Norge forventer at reformene fortsetter og at parlamentsvalget i 2015 blir et veiskille i landets moderne historie, sier utenriksminister Støre.