Historisk arkiv

Norge og Sveits mobiliserer for miljøfordrevne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Hvert år tvinger flom, tørke og jordskjelv millioner av mennesker på flukt fra sine hjemland. Miljøfordrevne mennesker er spesielt utsatt når de krysser internasjonale grenser uten rettsvernet politiske flyktninger har. Norge og Sveits vil at verden skal finne nye måter å hjelpe disse menneskene.

- Klimaendringene gjør miljøfordrevne til et voksende humanitært problem, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Siden 2009 har et norsk-støttet senter i Sveits ført statistikk over hvor mange som er drevet på flukt på grunn av naturkatastrofer. Tallet har variert fra 14 millioner til over 40 millioner mennesker hvert år, avhengig av omfanget av naturkatastrofene og hvert enkelt lands evne til å håndtere slike kriser.

Sammen med Sveits lanserer Norge i dag det såkalte Nansen-initiativet i Genève. Gjennom initiativet ønsker Norge å engasjere flere stater, i samarbeid med høykommissæren for flyktninger, sivilt samfunn og forskningsmiljøer, til å finne nye løsninger for å hjelpe miljøfordrevne.

Mens politiske flyktninger som krysser internasjonale grenser kan påberope seg beskyttelse gjennom Flyktningkonvensjonen og mennesker på flukt i eget land beskyttes av nasjonalt lovverk, står miljøfordrevne som flykter fra hjemlandet uten slik juridisk beskyttelse.

- Flyktningkonvensjonen beskytter politiske flyktninger. Det skal den fortsette å gjøre. Men utenfor konvensjonen må vi finne nye måter å styrke rettighetene til miljøfordrevne, sier utenriksministeren.

Bedret nødhjelpsrespons, internasjonalt samarbeid og nytt rettsvern er alle mulige diskusjonstemaer for Nansen-initiativet.

Flom og tørke, og på lengre sikt havnivåstigning, truer livs­grunnlaget til mange. Øyboere og personer bosatt i deltaer er spesielt utsatt. Samtidig drives også mange på flukt for kortere eller lengre tid på grunn av jordskjelv og andre ikke-klimarelaterte katastrofer.

Initiativet er en oppfølging av Nansen-konferansen om klimaendringer og flukt som regjeringen arrangerte i Oslo i juni 2011.