Historisk arkiv

Felles kamp mot korrupsjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Nå skal korrupsjonsjegerne i UD og Verdensbanken jobbe sammen. En avtale om samarbeid mellom kontrollenhetene i Verdensbanken og Utenriksdepartementet ble signert mandag 10. desember.

Nå skal korrupsjonsjegerne i UD og Verdensbanken jobbe sammen.

Statssekretær Arvinn Gadgil og Verdensbankens visepresident Leonard McCarthy signerte mandag 10. desember en avtale om samarbeid mellom kontrollenhetene i Verdensbanken og Utenriksdepartementet.

- Store internasjonale organisasjoner som Verdensbanken mottar betydelige pengesummer fra Norge. Denne avtalen vil være en modell for samarbeid også med andre organisasjoner. Da kan vi lettere avdekke korrupsjon og andre misligheter, sier Gadgil.

Verdensbanken er ledende blant de store internasjonale organisasjonene i kampen mot korrupsjon. De har betydelige ressurser til å drive etterforskning. Derfor var det naturlig at Norge valgte Verdensbanken som første partner for et slikt samarbeid.

Avtalen utvider de forpliktelser Verdensbanken har hatt fram til nå om å varsle Norge om korrupsjon og pengemisbruk. Den går også lenger enn samarbeidet Norge har med FN- organisasjonene i dag. Etter avtalen skal Sentral kontrollenhet i Utenriksdepartementet og Verdensbankens Integrity Vice Presidency arbeide sammen i saker av felles interesse for å forebygge, oppdage og bevise korrupsjon. De to kontrollenhetene skal også varsle hverandre om saker de oppdager som berører den andre.

I 2013 skal Norge og de store FN-organisasjonene forhandle om nye rammeavtaler. Et av målene med dette er å sikre bedre innsyn i hvordan de bruker penger de får fra Norge og å sikre at de bekjemper korrupsjon effektivt.

Se bildet fra signeringen her.

Pressekontakt: Kommunikasjonsrådgiver Hege T. Magnus, mobil 941 42 792, eller pressevakta for utviklingssaker, tlf 913 95 000 (ikke sms). 

***

Pressemeldinger og nyheter om bistand og utvikling skal være lett å lese. Utviklingsministerens rådgivere bruker Liks til å teste hvor enkle tekster er å lese. Denne pressemeldingen har en verdi på 37. Det er det samme som i skjønnlitteratur og ukeblader. Les mer om kampen for et bedre og klarere språk i staten hos Klarspråk.no.