Historisk arkiv

Norge gir 50 millioner kroner til bekjempelse av matvarekrise

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Fra Senegal i vest til Eritrea i øst står folk nå på randen av en større katastrofe. Norge gir derfor 50 millioner kroner for å hjelpe folk som er rammet av tørke- og matvarekrise.

Fra Senegal i vest til Eritrea i øst står folk nå på randen av en større katastrofe. Norge gir derfor 50 millioner kroner for å hjelpe folk som er rammet av tørke- og matvarekrise.  

I de tolv landene som utgjør regionen Sahel tvers over Afrika er det nå mangel på både mat og drikke. Mindre regn i 2011 har ført til reduserte avlinger, matmangel og økte priser på den maten som finnes.  

- Situasjonen er alvorlig. Det er derfor viktig at verden reagerer raskt. Vi må hjelpe alle som er rammet for å unngå en ny sultkatastrofe. Mange av de som nå rammes har ikke hatt tid til å komme seg etter tørken i 2010, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.  

Uttørret mark i Mauritania

Uttørret mark i Mauritania. Sahel-regionen er rammet av alvorlig tørke. (Foto: Pablo Tosco/Oxfam)

Ifølge FNs barnefond (Unicef) kan så mange som en million barn under fem år rammes av underernæring og sult. Niger, Mali og Tsjad er blant landene som er særlig utsatt. Fra 2005 til 2010 har det vært mer eller mindre sammenhengende tørkeperiode i området. Dette har ført til at folk har lite motstandskraft mot mer tørke.  

- Vi følger nøye med på utviklingen, og vil vurdere behov og ytterligere bidrag fortløpende, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

FNs nødhjelpsfond (Cerf) har allerede bidratt med 55 millioner kroner til matvarekrisen i regionen. Av disse er åtte millioner kroner norske. Det samlede norske bidraget er dermed 58 millioner kroner. 

Pengene vil gå til direkte til matvarehjelp, ernæringstiltak og medisinske hjelp til barn, gravide og andre som er spesielt utsatte for tørken. I tillegg vil noe av pengene brukes til forebyggende tiltak. Bidraget vil bli fordelt gjennom frivillige organisasjoner, FN og Røde Kors.

Pressekontakt: Pressevakten for utviklingssaker 913 95 000 (ikke SMS)

***

Pressemeldinger og nyheter om bistand og utvikling skal være lett å lese. Solheims rådgivere bruker Liks til å teste hvor enkle tekster er å lese. Denne pressemeldingen har en verdi på 35. Det er det samme som i skjønnlitteratur og ukeblader. Les mer om kampen for et bedre og klarere språk i staten hos Klarspråk.no.