Historisk arkiv

Mat til verden for en milliard kroner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge og Verdens matvareprogram (WFP) undertegner i dag en fireårig avtale om norsk støtte på 245 millioner kroner årlig. Utviklingsminister Heikki Holmås undertegner avtalen sammen med WFPs leder Ertharin Cousin.

Norge og Verdens matvareprogram (WFP) undertegner i dag en fireårig avtale om norsk støtte på 245 millioner kroner årlig.  

- Finanskrise og ekstremvær skaper økt usikkerhet om priser og tilgang på mat. Med denne avtalen ønsker vi sammen med Verdens matvareprogram å skape større trygghet og forutsigbarhet, sier utviklingsminister Heikki Holmås. 

Holmås undertegner avtalen i dag sammen med WFPs leder Ertharin Cousin. Tidligere har Norge støttet organisasjonen gjennom årlige avtaler. 

- For tredje gang på ti år er 15 millioner mennesker rammet av sult i Sahel-beltet i Afrika. Kvinner og barn lider mest. Jeg møtte flere av dem da jeg besøkte Niger. WFP gjør en uvurderlig innsats i kampen mot sult og feilernæring, og er en av de aller mest effektive humanitære organisasjonene, sier Holmås. 

Støtten går til nødhjelp, tilgang til nok mat, riktig ernæring og forebygging av katastrofer. I tillegg støtter Norge WFP gjennom FNs nødhjelpsfond. Denne støtten var på om lag 100 millioner kroner i 2011, og kan variere noe fra år til år. 

- WFP er en av våre viktigste humanitære partnere. Jeg har dyp respekt for deres evne og kapasitet til å levere nødhjelp i stor skala i vanskelige og ofte farlige omgivelser som i Syria, Mali, Somalia og Sør-Sudan, sier utenriksminister Jonas Gahr-Støre. 

- Like viktig som nødhjelp er WFPs arbeid for matsikkerhet, forebygging av kriser og for å nå FNs tusenårsmål om å utrydde ekstrem fattigdom og sult, sier Støre. 

Verdens matvareprogram er verdens største humanitære organisasjon. FN-organisasjonen distribuerer årlig mat, matkuponger og kontanter til omlag 100 millioner mennesker verden over. Det satses i stadig større grad på mat som er produsert lokalt. WFP bidrar med logistikk som fly, båter og biler også til andre humanitære organisasjoner. 

Les mer om Verdens matvareprogram her

Pressen er velkommen til å møte utviklingsminister Heikki Holmås og WFPs leder Ertharin Cousin i forbindelse med avtalesigneringen. Cousin har nylig besøkt både Sudan og Sør-Sudan, og vil også kunne orientere om dette.

Tid: Mandag 10. september kl 10:10
Sted: Utenriksdepartementet, 7. juniplassen 1 

Pressekontakt: Kommunikasjonsrådgiver Svein Bæra, mobil: 916 72 042