Historisk arkiv

Eide: - Helsearbeidere i konflikt må beskyttes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Helsearbeidere må beskyttes bedre i konfliktområder som Syria, Den demokratiske republikken Kongo og Somalia. Dette var hovedtema da utenriksminister Espen Barth Eide i dag møtte den internasjonale Røde Kors-presidenten, Peter Maurer, i Oslo.

- Jeg er dypt bekymret for at helsearbeidere og sykehus i økende grad angripes og trues av krigførende parter. I samarbeid med Den internasjonale Røde Kors-komitéen ønsker jeg nå å samle land på tvers av regionale og politiske skillelinjer for å styrke beskyttelsen av helsearbeid i konflikt, sier utenriksminister Eide.

- Jeg har to hovedbekymringer rundt helsearbeidernes sikkerhet og respekten for dem: De skadde i en konflikt får ikke den umiddelbare helsehjelpen de trenger for å overleve, og på lengre sikt vil sivilbefolkningen kunne vegre seg for å oppsøke helsehjelp fordi de er redde for å bli rammet, sier Røde Kors-president Peter Maurer.

Den internasjonale Røde Kors-komitéen (ICRC) har nylig dokumentert 644 voldelige hendelser mot helsearbeidere og helseinstallasjoner i 16 land over en toårsperiode.  Bruk av eksplosive våpen, ødeleggelse av ambulanser, kidnapping og drap av helsepersonell er noen av hendelsene som nevnes i rapporten Health Care in Danger.

ICRC er en av Norges viktigste samarbeidspartnerne for humanitær innsats i krise- og konfliktsituasjoner. ICRC er også den viktigste enkeltaktøren for å sikre et velfungerende humanitært system basert på internasjonal humanitærrett.

- Den internasjonale Røde Kors-komitéen gjør en meget viktig og effektiv innsats i humanitære kriser verden over. Jeg er imponert over deres evne til å hjelpe mennesker hvor andre ofte må gi tapt, slik vi nå ser i Syria, Gaza, Mali og Kongo, sier utenriksministeren.

- Jeg er derfor glad for å kunngjøre nye 60 millioner kroner til Røde Kors’ arbeid i konflikter verden over, sier Eide.