Historisk arkiv

Norge bekymret for meldinger om henrettelse av iransk pastor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Norge er dypt bekymret over rapporter fra Iran om at gjennomføringen av dødsdommen over pastor Youcef Nadarkhani skal være nært forestående. Vi ber iranske myndigheter stoppe henrettelsen, og vil gjenta dette i klartekst til dem, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Norge er dypt bekymret over rapporter fra Iran om at gjennomføringen av dødsdommen over pastor Youcef Nadarkhani skal være nært forestående.  Vi ber iranske myndigheter stoppe henrettelsen, og vil gjenta dette i klartekst til dem, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

I strid med landets internasjonale menneskerettighetsforpliktelser har iranske myndigheter dømt den kristne pastoren Youcef Nadarkhani til døden for å ha forlatt den islamske tro. Norge har fulgt saken tett over lengre tid gjennom vår ambassade i Teheran og ved løpende kontakt med andre lands myndigheter og menneskerettighetsorganisasjoner. 

- Nadarkhanis sak er et skremmende eksempel på religiøse minoriteters stadig vanskeligere kår i Iran, sier utenriksminister Støre.

Norge har ved gjentatte anledninger, direkte og i offentlige uttalelser, oppfordret iranske myndigheter til å etterleve sine internasjonale forpliktelser på menneskerettighetsområdet.

- Regjeringen jobber for full avskaffelse av dødsstraff og har nylig trappet opp arbeidet for beskyttelse av livsynsminoriteter. Dette er globale menneskerettighetsutfordringer, men utviklingen i flere land i Midtøsten, som Iran, er særlig bekymringsfull og krever økt internasjonal innsats. Det er også noe vi vil gjenta i FNs menneskerettighetsråd til uken, sier Støre.