Historisk arkiv

Uakseptabel nord-koreansk rakettoppskyting

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Norge tar sterkt avstand fra Nord-Koreas oppskyting av en langdistanserakett onsdag, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

- Norge tar sterkt avstand fra Nord-Koreas oppskyting av en langdistanserakett onsdag, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

Nord-Korea skjøt onsdag morgen opp en ballistisk rakett, angivelig for å sette en værsatellitt i bane. Raketteknologi kan brukes til fredelige så vel som militære formål. Sikkerhetsrådet har forbudt Nord-Korea enhver bruk av ballistisk raketteknologi. 

- Det er uakseptabelt at Nord-Korea på nytt bryter Sikkerhetsrådets resolusjoner.  Vi oppfordrer Nord-Korea på det sterkeste til å avstå fra ytterligere destabiliserende handlinger, sier utenriksministeren.

Sekspartsforhandlingene om det nord-koreanske kjernevåpenprogrammet mellom Nord-Korea, Sør-Korea, USA, Kina, Japan og Russland, har vært blokkert siden 2009. Det internasjonale atomenergibyrået IAEAs inspektører har vært nektet adgang til landet siden april 2009. 

­- Oppskytingen understreker hvor viktig det er å gjenoppta sekspartsforhandlingene så raskt som mulig. Nord-Korea har her et særlig ansvar, sier Eide.

- Det er tragisk at Nord-Korea bruker store ressurser på en rakettoppskytning, mens store deler av landets egen befolkning lider av kronisk feil- og underernæring, sier Eide.