Historisk arkiv

Misbruk av bistandspenger i Uganda

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Bistandspenger som skulle bygge opp det fattige Nord-Uganda har blitt misbrukt. Ugandas riksrevisjon oppdaget misbruket.

Bistandspenger som skulle bygge opp det fattige Nord-Uganda har blitt misbrukt. Ugandas riksrevisjon oppdaget misbruket. 

- Dette er tyveri fra lutfattige mennesker i Nord-Uganda som har vært utsatt for konflikt og vanstyre i årevis. Vi har nulltoleranse for korrupsjon og annet pengemisbruk. Denne saken skal vi til bunns i, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås. 

Ugandas riksrevisjon offentliggjorde fredag den 19. oktober 2012 en rapport med sterk kritikk av statsministerens kontor i Uganda. Kritikken gjelder misbruk av bistandspenger tiltenkt gjenoppbyggingen av det fattige Nord-Uganda (Peace, Recovery and Development Plan for Northern Uganda, PRDP). 

- Vi undersøker nå grundig omfanget av svindelen. Sammen med de andre giverlandene skal vi sørge for at alle fakta kommer på bordet. Når vi har et mer nøyaktig bilde av hva som har foregått og hvordan det kunne skje, bestemmer vi oss for reaksjoner. Penger det ikke kan gjøres rede for eller dokumentert misbrukte penger skal betales tilbake, sier Holmås. 

De siste årene har flere givere, blant andre Storbritannia, Norge, Sverige, Irland og Danmark, gitt til sammen 155 millioner kroner til gjenoppbyggingen av Nord-Uganda. Norge har bidratt med 60 millioner kroner. Riksrevisorens rapport indikerer omfattende uregelmessigheter og svindel med om lag 75 millioner kroner. Av dette sier rapporten at 27 millioner kroner av det norske bidraget er misbrukt. 

- Et lyspunkt i elendigheten er at Ugandas eget kontrollapparat avslørte misbruket. Norge har gjennom mange år støttet oppbyggingen av Ugandas riksrevisjon. Denne saken viser hvor viktig slikt samarbeid er. En solid riksrevisjon avslører uregelmessigheter og hindrer svindel og misbruk av offentlige penger. Jeg er glad for at den norske Riksrevisjonen skal fortsette samarbeidet med riksrevisjonen i Uganda, sier Holmås. 

Den norske støtten til gjenoppbyggingen i Nord-Uganda ble avsluttet i 2011, og den generelle budsjettstøtten til Uganda ble avsluttet i 2010. Avslutningen er begrunnet både med manglende oppfølging fra Uganda av korrupsjonssaker og ønsket om å satse sterkere på områder hvor Norge har komparative fortrinn, som energi, klima og likestilling. 

Les mer om Utenriksdepartementets arbeid mot korrupsjon og annet misbruk av bistandspenger her

Pressekontakt: Kommunikasjonsrådgiver Svein Bæra, mobil 916 72 042, eller pressevakta for utviklingssaker, tlf 913 95 000 (ikke sms).