Historisk arkiv

Norsk-polsk samarbeid i vekst

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Kontaktene mellom Norge og Polen fortsetter å vokse både i bredde og dybde. De siste årene er det få land i Europa vi har hatt en like rivende utvikling i samarbeidet med, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Støre deltar under kongeparets reise til Polen. Statsbesøket ble innledet i Warszawa onsdag med signering av tre nye samarbeidsprogrammer innen forskning, utdanningsstipend og kultur.

Dette er en del av Norges bidrag til Polen gjennom EØS-midlene. Fram til 2016 er det satt av omlag 4,5 milliarder kroner til programmer og prosjekter innenfor ulike sektorer. Dette gjør Polen til den største mottakeren av EØS-midler.

Omlag 280 millioner kroner går til samarbeidsprosjekter mellom norske og polske forskere. Forskning innen miljø, helse og likestilling er blant de prioriterte områdene. Samtidig skal ca. 75 millioner kroner bidra til utveksling av studenter og vitenskapelig ansatte mellom utdanningsinstitusjoner i Polen og Norge.

Gjennom EØS-midlene er det også satt av i underkant av 80 millioner kroner til utveksling og samarbeid mellom norske og polske kunstnere og kulturinstitusjoner.

– Samarbeid mellom mottaker- og giverland er en helt sentral dimensjon ved EØS-midlene. Dette skaper varige bånd og knytter Norge og Polen tettere sammen, sier Støre.

Under det tre dager lange statsbesøket står også flere andre tema på programmet. Det arrangeres egne seminarer om forsvarssamarbeid, turisme, grønn vekst og moderne arbeidsliv med vekt på samarbeid mellom arbeidslivets parter og myndigheter.

Kongeparet skal også delta under promoteringen av norsk sjømat. Polen er det tredje største eksportmarkedet for norsk laks.

115 representanter fra ca. 80 bedrifter og organisasjoner er del av den norske næringslivsdelegasjonen under besøket. Polen er en viktig handelspartner. Norsk eksport utgjorde 15,7 milliarder kroner (inkludert oljeeksport) i fjor, mens importen fra Polen var på 13,4 milliarder kroner. Ved årsskiftet var verdien av investeringene til Statens pensjonsfond Utland i Polen på omlag 5,8 milliarder kroner.

Statsbesøket avsluttes i Krakow fredag med besøk blant annet til universitetet. Kongeparet skal delta under lanseringen av det norsk-polske forskningsprogrammet og møte noen av de over 300 norske studentene.