Historisk arkiv

Styrket vern av afrikanske internflyktninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Internflyktninger i 15 afrikanske land får fra 5. desember styrket rettsvern når Kampala-konvensjonen om beskyttelse og assistanse til internt fordrevne i Afrika trer i kraft.

Internflyktninger i 15 afrikanske land får fra i dag styrket rettsvern når Kampala-konvensjonen om beskyttelse og assistanse til internt fordrevne i Afrika trer i kraft. 

- Jeg vil berømme afrikanske statsledere og Den afrikanske union for arbeidet med Kampala-konvensjonen. Ikke noen annen region i verden har et slikt forpliktende rammeverk for beskyttelse av internt fordrevne, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

Konvensjonen ble fremforhandlet i Ugandas hovedstad Kampala høsten 2009 med tilslutning fra 36 land. Nå tar konvensjonen til å gjelde etter at Swaziland som land nummer 15 sist måned ratifiserte den. 

Så mange som elleve millioner afrikanere er drevet på flukt i eget land. På verdensbasis er anslagsvis 28 millioner personer internt fordrevne som følge av konflikt eller voldsbruk. I tillegg kommer mennesker som drives på flukt som følge av naturkatastrofer eller fordi livsgrunnlaget forsvinner. Også disse er omfattet av Kampalakonvensjonen. 

­- Det er viktig at konvensjonen nå gjennomføres i nasjonale lover og planer for at menneskene dette gjelder skal få et mer verdig liv, sier utenriksministeren. 

I tillegg til Swaziland har Benin, Burkina Faso, Den sentralafrikanske republikk, Gabon, Gambia, Guinea-Bissau, Lesotho, Nigeria, Niger, Sierra Leone, Togo, Tsjad, Uganda og Zambia ratifisert konvensjonen. 

Norge støtter arbeidet med Kampalakonvensjonen finansielt og politisk.