Historisk arkiv

Viktig uttalelse fra Sikkerhetsrådet om Sudan og Sør-Sudan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

FNs sikkerhetsråd uttrykte tirsdag sterk bekymring for situasjonen i grenseområdet mellom Sudan og Sør-Sudan og ba partene stanse all voldsbruk.

- Norge deler Sikkerhetsrådets bekymring over den eskalerende volden og den fastlåste situasjonen i forhandlingene. Uttalelsen er et sterkt uttrykk for at Sikkerhetsrådet nå opptrer samlet og tar situasjonen på alvor, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Det er første gang etter at Sør-Sudan ble selvstendig 9. juli i fjor at Sikkerhetsrådet vedtar en uttalelse som tar opp hele bredden i de akutte utfordringene i Sør- Sudan og Sudan. Uttalelsen gir utrykk for sterk bekymring, samtidig som den oppfordrer partene til å stå ved inngåtte avtaler. Den gir dem ansvar for å sørge for fremdrift i forhandlingene, samt å avstå fra å underminere sikkerheten i nabolandet.

- Dette er en sterk men balansert uttalelse som tar opp problemene og mulige løsninger i hele sin bredde. Den representerer et gjennombrudd for Sikkerhetsrådets håndtering av Sudan-spørsmålet. Partene må gjøre alt de kan for å stanse voldsbruken, og ta ansvar for å finne frem til løsinger gjennom forhandlingslederne fra Den afrikanske union, sier utenriksminister Støre.

De siste månedene har en rekke alvorlige trefninger funnet sted i grenseområdene mellom Nord- og Sør-Sudan. Både regjeringsstyrker og uformelle væpnede grupper som støtter dem har vært involvert. Volden danner bakteppet for de fastlåste forhandlingene.

- Et samlet Sikkerhetsråd sender et sterkt signal til partene om å finne frem til løsninger. Jeg er spesielt bekymret over den stadig vanskeligere humanitære situasjonen Sør-Kordofan og Blånilen. Det internasjonale samfunnet må gis tilgang til å bringe inn nødhjelp til sivilbefolkningen, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Sikkerhetsrådets uttalelse, les her