Historisk arkiv

Norge fordømmer regimets voldsbruk i Syria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Konflikten i Syria forårsaker store lidelser for sivilbefolkningen og det kommer på nytt rapporter om bruk av klasevåpen. – Sivilbefolkningen rammes stadig hardere av krigen i Syria. Regimets bruk av klasevåpen er totalt uakseptabel, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Rapportene om bruk av klaseammunisjon kommer i tillegg til en stadig økende bruk av flyangrep mot steder hvor opposisjonen antas å holde til. Disse angrepene rammer sivilbefolkningen hardt. Tidligere i år slo en rapport fra Human Rights Watch fast at syriske styrker har benyttet klasevåpen, blant annet i områder i det nordlige Syria hvor det er funnet ueksplodert klaseammunisjon. Opposisjonen i Syria hevder nå at det også brukes klaseammunisjon i urbane områder i utkanten av Damaskus.

- Vi fordømmer det syriske regimets nærmest ubegrensede bruk av tyngre våpen som fly og artilleri mot tett befolkede områder i Syria, sier utenriksminister Eide.

Det anslås at rundt 40 000 personer er drept siden konflikten i Syria startet. Over 400 000 har flyktet og omlag 1,2 millioner er internt fordrevet i Syria.  Norge har gitt 200 millioner kroner i humanitær bistand til den syriske befolkningen. Pengene går i hovedsak gjennom FN, ICRC og frivillige organisasjoner.

Konvensjonen om klaseammunisjon, som trådte i kraft i 2010, forbyr all bruk av klasevåpen. Syria er ikke blant de 111 statene som så langt har sluttet seg til konvensjonen.

- Selv om Syria ikke har undertegnet konvensjonen om klaseammunisjon bryter bruken av denne typen ammunisjonen med internasjonal norm, sier utenriksminister Eide.