Historisk arkiv

Store demokratiske utfordringer i Ukraina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Valget på ny nasjonalforsamling i Ukraina fulgte i hovedsak internasjonale standarder, men landet har fremdeles store demokratiske utfordringer, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

28. oktober gikk Ukraina til valg på ny nasjonalforsamling. Ifølge det internasjonale observatørkorpset forløp selve valgdagen rolig og stemmer ble i hovedsak avgitt og talt opp i tråd med internasjonale standarder for demokratiske valg.

- Det er positivt at gjennomføringen av valgdagen stort sett holdt internasjonal standard. Jeg noterer meg likevel at observatørene har en rekke alvorlige merknader når det gjelder tilgang til medier, utvelgelse av valgkommisjoner og bruk av administrative ressurser i valgkampen, sier utenriksminister Eide.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og kontoret for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter (ODIHR) var tilstede med et stort observatørkorps. Sju norske valgobservatører (to langtids- og fem korttidsobservatører) har arbeidet i landet. I tillegg har Norge støttet omlag 40 internasjonale observatører fra det sivile samfunn.

- Det er spesielt beklagelig at de to ledende opposisjonspolitikerne Julia Timosjenko og Jurij Lutsenko sitter fengslet og ikke fikk delta i valget. Norge har sammen med sine internasjonale partnere kritisert Ukraina for disse to sakene som ser ut til å være eksempler på selektiv justis. Vi oppfordrer innstendig Ukraina til å gjennomføre rettsreformer og rette seg etter avgjørelsene i Den europeiske menneskerettsdomstolen, sier utenriksministeren.

For å støtte opp om den demokratiske utviklingen i landet gir Norge omfattende bidrag til demokrati- og menneskerettsprosjekter, og er en hovedbidragsyter til Europarådets handlingsplan for Ukraina. Sammen med Canada har Norge støttet OSSEs opplæringsprogram for de mange tusen ukrainerne som har vært med å organisere valget. Norge har også bidratt til kursing av flere titalls lokale journalister.