Historisk arkiv

Norge gir 460 millioner til verdens helse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Et godt og tilgjengelig helsevesen er viktig for utvikling i fattige land, sier utviklingsminister Heikki Holmås. Norge gir 460 millioner kroner til Verdens helseorganisasjon (WHO) for bedre helse for alle.

– Et godt og tilgjengelig helsevesen er viktig for utvikling i fattige land, sier utviklingsminister Heikki Holmås. Norge gir 460 millioner kroner til Verdens helseorganisasjon (WHO) for bedre helse for alle. 

Holmås og WHOs leder Margaret Chan undertegner avtalen under det internasjonale FN-toppmøtet i Rio de Janeiro

– I over halvparten av verdens sykesenger ligger mennesker som er syke av forurenset vann og kloakk. Klimaendringene forsterker disse problemene. Norge vil samarbeide med Verdens helseorganisasjon for å styrke helsevesenet i fattige land, spesielt i Afrika, sier Holmås. 

Helse er et globalt fellesgode. Sykdommer går over landegrenser, og ingen land kan sikre innbyggernes folkehelse alene. Derfor er internasjonalt samarbeid avgjørende. Klimaendringer, seksualisert vold og ikke-smittsomme sykdommer er viktige områder Norge vil fokusere på i samarbeid med WHO. 

– En av tre kvinner blir utsatt for vold i løpet av livet. Det siste tiåret har seksualisert vold blitt brukt systematisk som våpen i krig. Kvinner og barn er de mest utsatte. Da er helsevesenet viktig for å forebygge, behandle og hjelpe ofre for seksualisert vold, sier Holmås. 

Også ikke-smittsomme sykdommer som hjerte- og karsykdommer, kreft, luftveissykdommer og diabetes er en utfordring for folks helse. Tre av fem dødsfall i verden kommer fra slike sykdommer. Usunt kosthold, røyking og tobakk, alkohol og for lite mosjon er viktige risikofaktorer. 

Les mer om Norges WHO-strategi her. 

Pressekontakt: Kommunikasjonsrådgiver Svein Bæra (med statsråden i Rio): svb@mfa.no, 916 72 042 eller pressevakten for utviklingssaker: 913 95 000 (ikke sms). 

***

Pressemeldinger og nyheter om bistand og utvikling skal være lett å lese. Utviklingsministerens rådgivere bruker Liks til å teste hvor enkle tekster er å lese. Denne pressemeldingen har en verdi på 41. Det er det samme som i aviser. Les mer om kampen for et bedre og klarere språk i staten hos Klarspråk.no.