Historisk arkiv

Norges handelspolitikk i WTO

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Verdens handelsorganisasjon foretar jevnlige gjennomganger av medlemslandenes handelspolitikk. Denne uken er det Norges tur. Norge har mottatt nærmere 300 skriftlige kommentarer og konkrete spørsmål fra de andre medlemslandene i WTO.

- Åpenhet gir større forutsigbarhet for alle som er involvert i handel og økonomisk aktivitet på tvers av landegrenser. Norge støtter aktivt opp om dette systemet, og ønsker å gå foran med et godt eksempel gjennom å være så åpne og tydelige om vår egen handelspolitikk som mulig, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

Systemet baserer seg på at andre medlemsland kan stille spørsmål til det landet som gjennomgås. Norge har mottatt nærmere 300 skriftlige kommentarer og konkrete spørsmål fra de andre medlemslandene i WTO. Disse er besvart skriftlig. Spørsmål og svar kan leses her.

Enkelte tema er gjenstand for særlig stor interesse. Statlig eierskap i norsk næringsliv, landbrukspolitikken, EØS-avtalen, samt den generelle tollpreferanseordningen (GSP-ordningen) og markedsadgang for utviklingsland til Norge vies stor interesse.

Dette gjelder også Statens Pensjonsfond Utland og dets rolle, regler for arbeidstillatelser og godkjenning av kvalifikasjoner og utdanning.

- Vi ser fra norsk side frem til å diskutere disse spørsmålene med andre WTO-medlemsland, sier utenriksministeren.

Verdens handelsorganisasjon foretar jevnlige gjennomganger av medlemslandenes handelspolitikk. Norge eksamineres hvert fjerde år basert på WTO-sekretariatets rapport om utviklingen på alle politikkområder av betydning for handels- og investeringsstrømmene. Nær samtlige departementer har bidratt med innspill og informasjon til rapporten. I tillegg er det utarbeidet en kortere rapport fra norske myndigheter som omtaler utvalgte tema med relevans for handelspolitikken.

Gjennomgangen avsluttes med en muntlig høring i Genève 9.-11. oktober. Norges åpningsinnlegg under høringen kan leses her.

Samtlige dokumenter knyttet til gjennomgangen vil etter hvert bli publisert på WTOs nettsider.