Historisk arkiv

Godt gjennomført valg i Albania

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Gjennomføringen av valget i Albania 23. juni er av observatører vurdert som fritt og demokratisk. Dette viser at landet har gjort ytterligere fremskritt for å leve opp til internasjonale standarder, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

- Gjennomføringen av valget i Albania  23. juni er av observatører vurdert som fritt og demokratisk. Dette viser at landet har gjort ytterligere fremskritt for å leve opp til internasjonale standarder, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

Opposisjonen i Albania, en koalisjon ledet av Edi Rama (Sosialistpartiet), vant en overveldende seier i valget. Sittende statsminister, Sali Berisha, har erkjent valgnederlaget. 

- Den nye regjeringen ser ut til å få et solid mandat fra velgerne og bør dermed ha et godt utgangspunkt for å styrke arbeidet med landets reformprogram, noe valgets vinnere også har lovet i valgkampen. Reformene er avgjørende for at Albania skal kunne fortsette den europeiske integrasjonsprosessen, sier Eide. 

Internasjonale observatører sier i en uttalelse at valget i Albania var et valg mellom reelle alternativer på det som ansees å være et kritisk tidspunkt for utviklingen i landet.  

- Selv om valget stort sett var godt gjennomført ble det også denne gangen skjemmet av alvorlige voldsepisoder. Jeg forutsetter at albanske myndigheter stiller gjerningsmennene til ansvar, sier utenriksministeren.