Historisk arkiv

Norge styrker samarbeidet med Somalia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Somalia regjering og parlament går inn i en avgjørende fase for å sikre en demokratisk utvikling og stabilt styresett i tiden fremover. Derfor styrker Norge nå sitt engasjement i landet, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås.

Denne uken er han vertskap for en høytstående delegasjon fra Somalias parlament, som inkluderer parlamentsformann Mohamed Osman Jawari og en rekke komitéledere. Delegasjonen er invitert av utviklingsministeren på studieopphold i Norge for å høste erfaringer om demokratisk styresett.

- Parlamentet spiller en avgjørende rolle for demokratibygging. Når Somalias parlamentsledere legger sin første utenlandstur til Norge, signaliserer det at Norge har et betydningsfullt engasjement i utviklingen av landet, sier utviklingsministeren.

Somalia har hatt en positiv fremgang det siste året, sett i lys av over 20 år med krig og konflikt. Samtidig vedvarer store politiske, sikkerhetsmessige og humanitære utfordringer. Det er kritisk å starte oppbyggingen av samfunnsinstitusjoner, hvilket er nærmest totalt fraværende spesielt i sørlige og sentrale deler av landet. Funksjoner som myndighetene i et land normalt sett skal ivareta, som utdanning, helse og infrastruktur, er i dag overlatt til internasjonale organisasjoner.

- Styresmaktene i Somalia må selv ta ansvaret for sin befolkning, men de trenger internasjonal støtte for å få hjulene i gang. Myndighetene mangler både midler og kompetanse til offentlig forvaltning. Somalias president har derfor bedt Norge om å bidra til å etablere en midlertidig finansieringsmekanisme, og vi tar nå initiativ overfor det internasjonale samfunnet for en felles innsats rundt dette, sier Holmås.

Norge støttet Somalia og somaliske flyktninger på Afrikas Horn med 352 millioner kroner i fjor. Rundt én million somaliere har søkt tilflukt i nabolandene og 1,3 millioner somaliere er på flukt i eget land.

Pressekontakt: Kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl, mobil 922 84 752.

Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås var vertskap for parlamentarikerdelegasjonen fra Somalia. (Foto: Astrid Sehl, UD)