Historisk arkiv

Norge gratulerer Kroatia med medlemskap i EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Det er en glede å kunne gratulere Kroatia som EUs 28. medlemsland. Landet har gjennomført et omfattende reformarbeid. Kroatia vil snart bli medlem av EØS og blir dermed en sentral partner også for Norge, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

- Det er en glede å kunne gratulere Kroatia som EUs 28. medlemsland. Landet har  gjennomført et omfattende reformarbeid. Kroatia vil snart bli medlem av EØS og blir dermed en sentral partner også for Norge, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

Kroatia ble i dag tatt opp som EUs 28. medlemsland. Kroatia er dermed det andre landet fra det tidligere Jugoslavia som blir medlem av unionen.  

- Jeg er imponert over at Kroatia har lykkes i å gjennomføre et svært omfattende program for politiske og sosiale reformer i en tid med økonomisk krise. Dette viser både viljestyrke og politisk mot, sier utenriksministeren.

Kroatia spiller en viktig regional rolle på Vest-Balkan og det er ventet at medlemskapet i EU vil bli et positivt bidrag for reformprosessene også i de øvrige landene i regionen. Norge har hatt et nært samarbeid med Kroatia siden landets selvstendighet i 1991. 

- Det har stor symbolverdi at EU nå utvides i Sørøst-Europa. Det er kun litt over 20 år siden regionen var herjet av krig og konflikt. Kroatias medlemskap i EU vil være en kilde til inspirasjon for de øvrige landene i regionens bestrebelser for europeisk integrasjon. Dette vil igjen fremme utviklingen og stabiliteten på Vest-Balkan, sier utenriksministeren.