Historisk arkiv

Øker støtten til bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Regjeringen har besluttet en vesentlig opptrapping av Norges innsats mot aids, tuberkulose og malaria. Norge vil derfor bidra med 1,7 milliarder kroner til Det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria for treårsperioden 2014-2016. Det er en økning på mer enn 25 prosent fra perioden 2011-2013.

Regjeringen har besluttet en vesentlig opptrapping av Norges innsats mot aids, tuberkulose og malaria. Til tross for positiv fremgang, blir mange millioner mennesker over hele verden hvert år smittet av disse sykdommene. Norge vil derfor bidra med 1,7 milliarder kroner til Det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria for treårsperioden 2014-2016. Det er en økning på mer enn 25 prosent fra perioden 2011-2013.

- Stadig flere mottar behandling for disse tre sykdommene, færre dør av dem, og nysmitten reduseres. Samtidig er det viktig at vi ikke taper syne av hvor alvorlige disse sykdommene fortsatt er. Derfor er Norge en viktig pådriver både politisk og med midler gjennom Det globale fondet for bekjempelse av hiv, tuberkulose og malaria, som er den viktigste kanalen verden har for å bekjempe disse sykdommene, sier utenriksminister Børge Brende.

Seks millioner mennesker får i dag behandling for hiv og aids gjennom programmer som er finansiert av Det globale fondet. Tiltak for å redusere spredningen av malaria nytter, og FN regner med at 1,1 millioner malariadødsfall er unngått mellom 2000 og 2010. Stadig færre smittes av tuberkulose og flere syke får behandling.

Samtidig lever over 35 millioner mennesker med hiv. 2,3 millioner blir smittet årlig, flesteparten kvinner og ungdom. 1,4 millioner mennesker dør av tuberkulose hvert år og malaria er fortsatt blant hovedårsakene til at mennesker i utviklingsland dør unge.

- Langsiktig og forut­sigbar støtte er avgjørende for å lykkes i å bekjempe disse sykdommene. Avbrutt støtte vil kunne gi alvorlige konsekvenser som resistensutvikling og økt nysmitte, sier Brende.

Det nye norske bidraget blir kunngjort av statssekretær Hans Brattskar under en giverkonferanse i Washington DC 2.-3. desember. Statssekretær Brattskar vil også delta på en markering i Det hvite hus 2. desember der USAs president Barack Obama er vertskap, i anledning Verdens aidsdag 1. desember.