Historisk arkiv

Menneskerettighetene må respekteres i Egypt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

bekymret for meldingene om anslag mot tv-stasjoner og journalister. Jeg oppfordrer alle aktører om å vise tilbakehold, respekt for demokratiske rettigheter og avstå fra all bruk av vold i denne vanskelige situasjonen, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

- Jeg er bekymret over at lovlig valgte politiske ledere interneres og arresteres i Egypt. Jeg er også bekymret for meldingene om anslag mot tv-stasjoner og journalister. Jeg oppfordrer alle aktører om å vise tilbakehold, respekt for demokratiske rettigheter og avstå fra all bruk av vold i denne vanskelige situasjonen, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Den avsatte president Mursi, flere av hans medarbeider og mange ledere i Det muslimske brorskapet skal sitte i forvaring siden hæren overtok makten i Egypt. Norge er bekymret over opplysningene om at hæren skal ha stengt flere TV-stasjoner. Det har vært flere tilfeller av voldsbruk mellom ulike religiøse grupperinger i deler av Egypt.

- Norge forventer at arresterte politikere og journalister løslates og at tv- og radiostasjoner gjenåpnes. Ytringsfriheten er en helt grunnleggende del av demokratiet. Den må opprettholdes også i krisetider. Menneskerettene og alle borgernes rett til beskyttelse må selvfølgelig respekteres fullt ut. Det er uakseptabelt å angripe lovlig valgte politikere, politiske kontorer og eiendom. Det muslimske brorskapet er en naturlig del av det Egyptiske politiske systemet og må gis rom til å fungere politisk. Ingen er tjent med at motsetningene skjerpes nå. Alle må vise besinnelse og ansvarlighet. Det er hæren som sitter med ansvaret for sikkerheten i landet og beskyttelsen av alle egyptiske borgere, sier utenriksministeren.

Over tid er det rapportert en økning i seksualiserte vold mot kvinner i Egypt. Det rapporteres om omfattende tilfeller av sjikanering og voldtekt av kvinner som deltar i demonstrasjoner.

- Jeg er rystet over det økende antallet rapporter om seksualiserte overgrep mot kvinner i Egypt. Det er totalt uakseptabelt hvis kvinner risikerer voldtekt når de utøver sin selvfølgelige rett til å delta på lik linje med menn. Sikkerhetsstyrkene har ansvar for å sikre beskyttelse av alle egyptere i den situasjonen landet nå er i, sier Espen Barth Eide.  

Norge har uttrykket beklagelse over at den politiske prosessen ikke førte frem til en samlende løsning for Egypt og at militære til slutt grep inn, avsatte president Mursi og satte grunnloven til side. Det er nå avgjørende at sivilt styre kommer raskt på plass og at valg avholdes så raskt som mulig slik at den demokratiske prosessen kommer tilbake på rett spor.