Historisk arkiv

Enorme behov for bistand til syriske flyktninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Utviklingen i Syria og nabolandene er mer alvorlig enn det de verste prognosene tilsa ved årsskiftet. Vi står overfor den mest alvorlige flyktningkrisen siden andre verdenskrig, sier utenriksminister Espen Barth Eide, som i dag besøkte grenseområdene mellom Jordan og Syria.

- Både presset fra flyktningene og de etniske konfliktlinjene i krigen i Syria øker bekymringen for at konflikten kan spre seg til nabolandene, sier utenriksministeren.

Den humanitære situasjonen inne i Syria blir stadig verre. Etter to års borgerkrig har offentlige tjenester opphørt i store deler av landet og mye av infrastrukturen er ødelagt. Ifølge FN har flere enn 1,6 millioner mennesker flyktet fra Syria. Fortsetter dagens trend, kan antall flyktninger ha økt til 3,5 millioner innen utgangen av 2013. I tillegg befinner det seg nå anslagsvis 4,25 millioner internt fordrevne inne i selve Syria.

- Den internasjonale innsatsen for å få slutt på krigen i Syria må fortsette. Dessverre er det langt mellom lyspunktene i arbeidet for en politisk løsning på konflikten. Dette ble også understreket i min samtale med FNs spesialutsending til Syria, Lakhdar Brahimi. Vår humanitære innsats må likevel fortsette med uforminsket styrke. Det er store behov for hjelp både i og utenfor Syria, sier Eide.

Utenriksminister Eide,  Angelina Jolie og FNs høykommissær for flyktninger, Guterres i Jordan. Foto: Frode O. Andersen, UD
Utenriksminister Espen Barth Eide,  Angelina Jolie og FNs høykommissær for flyktninger, Antonio Guterres i Jordan i forbindelse med markeringen av Verdens flyktningdag. (Frode O. Andersen, UD)

Utenriksminister Eide besøkte Jordan torsdag sammen med FNs høykommissær for flyktninger, Antonio Guterres, i forbindelse med markeringen av Verdens flyktningdag. Under besøket hadde utenriksministeren samtaler med blant andre Jordans statsminister Abdullah Ensour. Eide besøkte også flyktninger fra Syria i grenseområdene mellom Jordan og Syria.

- Jeg har i mine samtaler i Jordan i dag berømmet jordanske myndigheter for deres hjelp til syriske flyktninger. Det er samtidig viktig at hjelpen når ut til alle flyktninger og ikke bare til de som bor i flyktningleire. Det er også viktig at myndighetene i Jordan sammen med FN og  andre hjelpeorganisasjoner ivaretar den nødvendige sikkerheten, sier Eide.

På grunn av situasjonen i og rundt Syria har FN sendt ut sin største nødhjelpsappell noensinne. Regjeringen har besluttet å støtte FN-appellen med 150 millioner kroner. Dette består av midler fra den ekstraordinære bevilgningen på 100 millioner kroner fra mai og hele reserven i Utenriksdepartementets humanitære budsjett på 50 millioner kroner.

- FNs høykommisær for flyktninger understreket i våre samtaler hvor omfattende flyktningkrisen fra Syria var i ferd med å bli, og hvilke enorme behov for bistand som fortsatt var udekket. Det er viktig at det internasjonale samfunnet nå hjelper Jordan og andre naboland med å håndtere flyktningstrømmene fra Syria. FN spiller en viktig koordinerende rolle, sier Eide.

Inkludert det siste bidraget har Norge bevilget totalt 360 millioner kroner til Syria-krisen i 2013 og totalt 575 millioner kroner siden konflikten startet våren 2011. Regjeringen bevilget 210 millioner kroner til FNs humanitære appeller for Syria for første halvår 2013.