Historisk arkiv

India på Svalbard

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Indias interesse for Arktis øker. Utenriksministrene Salman Khurshid og Espen Barth Eide møtte 12. juni indiske forskere i Ny-Ålesund og Longyearbyen.

Indias interesse for Arktis øker. Utenriksministrene Salman Khurshid og Espen Barth Eide møtte i dag indiske forskere i Ny-Ålesund og Longyearbyen. 

- Forskning i Arktis er viktig for både Norge og India. Indiske forskere har i flere år jobbet på Svalbard. Interessen vil øke ytterligere nå som India er observatør i Arktisk råd, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

Det indiske Antarktis- og havforskningsinstituttet har en egen forskningsstasjon i Ny-Ålesund. I tillegg studerer indiske doktorgradsstudenter ved universitetssenteret på Svalbard (Unis). Svalbard gir en unik mulighet til å studere globale klimasystemer og klimaendringene. For India bidrar forskningsaktiviteter i nord til bedre forståelse av hva som skjer i Himalaya. 

Ministrene besøkte også satellittstasjonen Svalsat der kombinasjonen av Svalbards geografi og norsk teknologi gir nær kontinuerlig tilgang til data fra blant annet indiske satellitter for jordobservasjon. 

Aktivitetene på Svalbard er kun en liten del av det voksende forskningssamarbeidet med India. Regjeringen har satt av 50 millioner kroner til forskningssamarbeid med India i 2013. 

- Vi er inne i Asias århundre. Det merkes også i Arktis. I tillegg til indiske forskere er institusjoner fra Kina, Sør-Korea og Japan aktive på Svalbard. Dette skaper rom for annet samarbeid med disse fremvoksende landene både kommersielt og innen forskning, sier utenriksminister Eide. 

Den arktiske naturen og det internasjonale forskningsfellesskapet i Ny-Ålesund skapte en god ramme for å diskutere bredere norsk-indiske interesser. 

Blant temaene som ble diskutert var utviklingen i Syria og Myanmar, samt regional sikkerhet i Asia. Den indiske delegasjonen var også interessert i muligheten for økte investeringer i India fra Statens pensjonsfond utland.

Se bilder fra besøket på UDs Flickr-side.