Historisk arkiv

Norge fordømmer bombeangrep i Irak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Norge fordømmer de siste dagenes bombeangrep i Irak som ser ut til å ha krevd over 60 menneskeliv. Jeg er bekymret over at voldsnivået i Irak har økt dramatisk den siste tiden. Selv om situasjonen i den øvrige regionen er alvorlig, må vi ikke glemme den spente situasjonen i Irak, sier utenriksminister Børge Brende.

Bare i løpet av de siste dagene har minst 11 bilbomber drept minst 60 mennesker i flere byer i Irak, inkludert Bagdad og byer i Nord-Irak. Ingen spesielle grupper har påtatt seg ansvaret for de siste eksplosjonene, men konfliktene mellom de ulike politiske og religiøse gruppene i landet er sterke. 

FN oppgir at over 6000 mennesker har mistet livet på grunn av volden i Irak i løpet av de siste seks månedene, og nærmere 15.000 er meldt såret. Sikkerhetssituasjonen i Irak har blitt stadig forverret så langt i år, og har nådd det høyeste voldsnivået siden 2008. 

- Jeg er bekymret for den humanitære situasjonen i Irak og for sivilbefolkningen som rammes av den økende volden. Norge støtter FNs appell om at volden nå må ta slutt i Irak, sier Brende.