Historisk arkiv

Norge fordømmer henrettelse i Saudi-Arabia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Jeg er rystet over henrettelsen av den srilankiske kvinnen Rizana Nafeek i Saudi-Arabia. Norge fordømmer henrettelsen, som også er et brudd på Barnekonvensjonen fordi kvinnen var mindreårig da forbrytelsen skal ha blitt begått, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

- Jeg er rystet over henrettelsen av den sri-lankiske kvinnen Rizana Nafeek i Saudi-Arabia. Norge fordømmer henrettelsen, som også er et brudd på Barnekonvensjonen fordi kvinnen var mindreårig da forbrytelsen skal ha blitt begått, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

Rizana Nafeek var, ifølge hennes fødselsattest, mindreårig da barnet hun hadde ansvar for, døde i 2005. Hun ble senere dømt til døden for å ha drept barnet. Henrettelsen bryter Saudi-Arabias forpliktelse etter FNs barnekonvensjon til ikke å idømme dødsstraff for forbrytelser begått av personer under 18 år. Nafeek ble henrettet i Saudi-Arabia 9. januar. 

- Vi ber saudi-arabiske myndigheter om å etterleve sine internasjonale forpliktelser. Vi oppfordrer dem samtidig til å stanse gjennomføringen av henrettelser og arbeide for å avskaffe dødsstraff, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

Norge har tatt opp denne saken en rekke ganger med saudi-arabiske myndigheter, senest dagen før henrettelsen fant sted, og oppfordret Saudi-Arabia til å stanse henrettelsen og omgjøre dødsdommen.