Historisk arkiv

Norge ønsker nye forhandlinger velkommen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Jeg ønsker velkommen nyheten om at forhandlingene mellom Israel og PLO kan bli gjenopptatt. Det haster å finne løsning på konflikten, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

USAs utenriksminister John Kerry mener etter sitt siste besøk i regionen at det er grunnlag for å bringe israelerne og palestinerne sammen til nye forhandlinger innen meget kort tid. Utenriksminister Eide har som leder av giverlandsgruppen for palestinerne oppfordret begge partene om å gjenoppta direkte samtaler og har hatt nær kontakt med Kerry gjennom prosessen. Norge har understreket at dette er siste sjanse før mulighetene for å virkeliggjøre tostatsløsningen renner ut.

- Jeg gratulerer utenriksminister Kerry og gir honnør til palestinernes president Abbas og Israels statsminister Netanyahu for at de nå har tatt dette viktige skrittet. De står overfor store utfordringer i forhandlingene. I prosessen er det viktig å holde fast ved verdenssamfunnets etablerte rettslige og politiske grunnlag for mandat og rammer for å finne en løsning. Begge parter vil vinne på å komme videre og vil oppleve å møte stor støtte fra det internasjonale samfunn. Vi må være realister og vise tålmodighet. Som venn av begge folk og som leder av giverlandsgruppen, står Norge rede til å bidra, sier Eide.

Lite er kjent om innholdet i de samtalene utenriksminister Kerry har hatt og hva partene eventuelt er enige om. Men det er store og vanskelige spørsmål som må løses, og partene står langt fra hverandre i mange av dem. Blant de vanskeligste spørsmålene er grensene mellom de to statene, sikkerhet, hvordan Jerusalem kan bli hovedstad for begge stater, flyktningene og deres krav, og status for og ordninger som kan sikre tilgang til tre religioners hellige steder.