Historisk arkiv

Norge hilser Obamas nye kjernevåpeninitiativ velkommen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Jeg er glad for at USA nå ønsker ytterligere reduksjoner av utplasserte strategiske kjernefysiske våpen, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

I en tale i Berlin onsdag kunngjorde president Barack Obama at USA vil fjerne inntil en tredel av landets strategiske kjernevåpen gjennom forhandlinger med Russland. Det nye initiativet ble lansert kort tid etter president Obamas samtale med Russlands president Vladimir Putin under G8-møtet i Nord-Irland.

Initiativet er en videreføring av president Obamas visjon om en verden fri for atomvåpen, lansert i en tale i Praha i 2009, og av New START-avtalen fra 2010.
 
President Obama sa også at han ønsker robuste gjensidige reduksjoner i antallet kortrekkende kjernevåpen i Europa. Disse våpnene er i dag ikke omfattet av noen nedrustningsavtale.

- Vi hilser velkommen at president Obama i samarbeid med NATO-allierte vil skjære ned på antallet kortrekkende kjernevåpen i Europa. Norge har sammen med Polen og andre allierte satt dette temaet på dagsordenen i alliansen, og vi står klare til å samarbeide med USA om å følge opp dette spørsmålet, sier utenriksminister Eide.