Historisk arkiv

Viktig oljeavtale mellom Sudan og Sør-Sudan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Det er gledelig at Sudan og Sør-Sudan i dag ble enige om hvordan den viktige oljeproduksjonen i Sør-Sudan kan starte opp om 14 dager, og at oljen kan transporteres gjennom rørledninger i Sudan. Jeg vil berømme lederne i de to landene for å ha funnet de nødvendige kompromissene, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Oljeproduksjonen i Sør-Sudan og rørledningseksporten via Sudan har vært stengt siden januar 2012. Situasjonen har i lengre tid vært spent.

Sudan og Sør-Sudan ble i dag, 12. mars, enige om hvordan avtalene de to landene først inngikk i september 2012 nå faktisk kan gjennomføres. Tidligere i uken ble de også enige om å opprette en demilitarisert sone langs hele grensen mellom de to landene. Gjennomføringsplanen har et stramt tidsskjema. Den militære tilbaketrekkingen fra grensesonen er allerede i gang, og partene skal i løpet av en uke komme sammen for å drøfte fremdrift. Deretter skal oljeproduksjonen gjenopptas om 14 dager.

- Avtalene fra september 2012 legger grunnlaget for to bærekraftige stater. Det er nå avgjørende at begge land respekterer og etterlever den enigheten de har kommet frem til. Norge skal fortsatt være en støttespiller for begge land, sier utviklingsminister Heikki Holmås.

Forhandlingene mellom Sudan og Sør-Sudan har vært tilrettelagt av et høynivåpanel utnevnt av Den afrikanske union (AU). Sør-Afrikas tidligere president Thabo Mbeki har ledet panelet. Norge har støttet forhandlingene både politisk og økonomisk. Norske diplomater og eksperter på olje og oljeadministrasjon har bistått AU under hele forhandlingsløpet.

I en uttalelse den 9. mars rettet lederen for Den afrikanske unions kommisjon, Nkosazana Dlamini Zuma, en særskilt takk til Norge for støtten til forhandlingene.

- Det er gledelig at den norske innsatsen blir verdsatt både av partene og av Den afrikanske union, Norge er også i fortsettelsen villig til å bistå AU og de to landene med iverksettingen av avtalene, sier utenriksminister Eide.

Avtalene mellom Sudan og Sør-Sudan berører ikke forhandlinger mellom regjeringen i Khartoum og opprørsbevegelsen SPLM/N.

- Jeg oppfordrer regjeringen i Khartoum til snarest mulig å innlede direkte forhandlinger med SPLM/N. En politisk avtale er en forutsetning for å løse den humanitære krisen i Sør-Kordofan og Blånilen, sier Holmås.