Historisk arkiv

Bekymring etter dom mot russiske Golos

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Dommen mot organisasjonen Golos og dens leder Lilia Sjibanova i Moskva i dag gir grunn til bekymring. Det er første gang det felles dom etter endringene i loven om frivillige organisasjoner i Russland og dette kan bety vanskeligere arbeidsvilkår for organisasjonene, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Som følge av manglende registrering som «fremmed agent» ble den russiske organisasjonen Golos i dag dømt til en administrativ bot på 300.000 rubler. Lilia Sjibanova er som ansvarlig leder idømt en administrativ bot på 100.000 rubler. Dommen krever også at organisasjonen nå registrerer seg som «fremmed agent».

Golos har gjennom sin rolle i å overvåke valg spilt en viktig rolle i utviklingen av sivilsamfunnet i Russland. Som en anerkjennelse av dette viktige arbeidet fikk organisasjonen i 2012 Sakharov-prisen av Den norske Helsingforskomiteen.

- Det er vanskelig å forstå at nettopp tildelingen av denne prisen har ført til domfellelse, sier Eide.

Norske myndigheter har ved en rekke anledninger uttrykt bekymring for situasjonen for frivillige organisasjoner i Russland, senest under statsminister Stoltenbergs møte med statsminister Medvedjev i St. Petersburg 5. april. Den norske ambassaden var også tilstede som observatør under rettssaken mot Golos i dag.

- Et fritt og levende sivilsamfunn er en forutsetning for utvikling av demokratiet. Samarbeidet mellom frivillige aktører i Norge og Russland er også en viktig del av det bilaterale forholdet. Vi forventer at Russland fullt ut etterlever de forpliktelser landet har påtatt seg som medlem av Europarådet, sier Eide.