Historisk arkiv

Norge styrker det forebyggende arbeidet mot tortur

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge ratifiserte 27. juni den valgfrie protokollen til FNs torturkonvensjon. - Tortur skal ikke forekomme og ingen hensikt skal kunne rettferdiggjøre bruk av tortur. Det er derfor viktig at vi bidrar til å styrke de internasjonale reglene for å forebygge tortur, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Norge har 27. juni ratifisert den valgfrie protokollen til FNs torturkonvensjon. - Tortur skal ikke forekomme og ingen hensikt skal kunne rettferdiggjøre bruk av tortur. Det er derfor viktig at vi bidrar til å styrke de internasjonale reglene for å forebygge tortur, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Formålet med protokollen er å forebygge tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff. Det skal blant annet skje gjennom regelmessige besøk fra uavhengige organer til fengsler, politiarrester, psykiatriske institusjoner og andre steder der personer kan være berøvet sin frihet.

Sivilombudsmannen er utpekt som den institusjonen i Norges som skal ha ansvaret for å følge det forebyggende arbeidet mot tortur i Norge. Fengsler og andre steder for frihetsberøvelse vil også kunne bli besøkt av FNs underkomité for forebygging av tortur.

Den valgfrie protokollen til FNs torturkonvensjon ble vedtatt 18. desember 2002. Norge undertegnet protokollen 24. september 2003 og den trådte i kraft 22. juni 2006. Mens 153 stater er part i selve torturkonvensjonen, er kun 68 part i den valgfrie protokollen.