Historisk arkiv

Rapport om flerdimensjonale fredsoperasjoner overlevert FN

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Etter over to år med regionale konferanser kunne ambassadør Morten Wetland overlevere rapporten fra prosjektet om flerdimensjonale og integrerte fredsoperasjoner til FNs visegeneralsekretær 28. oktober 2008.

Ambassadør Wetland, FN-delegasjonen overleverer rapporten til FNs visegeneralsekretær Dr. Asha-Rose Migiro 28.10.08. Foto: Siri Gjørtz, UD

Dr. Asha-Rose Migiro, som mottok rapporten, takket for den personlige overrekkelsen.

- Vi anser dette arbeidet for å være svært viktig, og ser fram til å lese rapporten”, sa FNs visegeneralsekretær da hun fikk rapporten i hendene.

Flerdimensjonale og integrerte operasjoner er operasjoner som inkluderer både sikkerhet og utvikling, militære og sivile elementer og hvor flere institusjoner er involvert.

Regionale konsultasjoner
De fleste kriser i verden i dag er sammensatte og krever samordning av mange og ulike aktører og virkemidler, derfor lanserte Norge prosjektet i 2006. Hensikten var å samle eksperter på området, gjennom en serie regionale konsultasjoner, for å diskutere hvordan en kunne forbedre fredsoperasjonene.

Den første konferansen ble arrangert i Kina med deltakere fra over 20 asiatiske land, mens den siste, oppsummerende, konferansen fant sted i Oslo for et år siden.
 “Prosjektet har fungert som et forum for diskusjon, og resultatet har blitt et sett av anbefalinger som vi håper FN kan nyte godt av”, sa ambassadør Wetland da han overleverte rapporten til visegeneralsekretæren. 

Det har de siste årene vært en dramatisk økning i tallet på fredsbevarende og fredsbyggende FN operasjoner rundt om i verden. I tillegg har oppgavene blitt mer sammensatt og flerdimensjonale. I rapporten konkluderer derfor utenriksminister Jonas Gahr Støre med at: “En av de viktigste erfaringene fra prosjektet er at ingen enslig aktør kan løse disse utfordringene på egenhånd”.

Kvalitet i fokus
Mandag holdt den norske FN-delegasjonen innlegget i 4. komité, der fredsbevarende operasjoner  var tema. Ambassadør Mona Juul la vekt på at fordi fredsoperasjonene finner sted under stadig mer kompliserte forhold, så er det nødvendig med en helhetlig tilnærming, der alle involverte parter i fredsbyggingen kommer tidlig med i planleggingsprosessen for operasjonene. Juul la også vekt på viktigheten av at FN ledelsen i felt må få tildelt større bestemmelsesmyndighet for å kunne raskere implementere nødvendige tiltak.