Historisk arkiv

Høynivåmøtet om energi og utvikling etter 2015

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Etter fire måneder med samtaler om energi og utvikling verden rundt og i cyberspace, samlet Norge, Tanzania og Mexico til toppmøte i Oslo 9. april 2013.

Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås var vert for energitoppmøtet i Oslo. Her med Kandeh Yumkella, spesialrepresentant for FNs generalsekretær på energispørsmål.
Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås var vert for energitoppmøtet i Oslo. Her med Kandeh Yumkella, spesialrepresentant for FNs generalsekretær på energispørsmål. (Foto: Utenriksdepartementet)

HKH Kronprins Haakon åpnet konferansen og utviklingsminister Heikki E. Holmås var vert for deltagere fra sivilt samfunn, akademia, privat næringsliv og deltagere fra en rekke land.

Bakgrunnen for dette møtet er FNs tusenårsmål som «går ut på dato» i 2015. For å skape en bred og inkluderende prosess om utviklingsagendaen etter 2015, ble det startet opp globale diskusjoner på elleve ulike temaer.

Energi er et av disse elleve temaene. Høynivåmøtet oppsummerte en bred og inkluderende konsultasjonsprosess som gikk over fire måneder og bestod av nasjonale, regionale og globale diskusjoner på internett.

Å oppnå bærekraftig energi for alle er et ambisiøst men oppnåelig mål.  Å øke energitilgangen, øke energieffektiviseringen, og øke andelen av fornybar energi i det globale energiforbruket er virkemidler som kan hjelpe til å oppnå dette. Disse virkemidlene er også hjørnesteinene i Sustainable Energy For All (SE4All), er et initiativ lansert av FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Sammendraget av møtet viser at det er stor enighet om at energi spiller en viktig rolle for utvikling. Energi henger sammen med utfordringer knyttet til fattigdom, matsikkerhet, rent vann, helse, utdanning, økonomisk vekst, unge- og kvinners rettigheter og klimaendringer. Anbefalingene fra konsultasjonsprosessen er at energi må integreres i den nye utviklingsagendaen. Det vil lanseres et globalt nettverk som skal arbeide for dette frem til FNs generalforsamling i 2015.

Anbefalinger fra møtet skal overleveres FNs høynivåpanel for utviklingsagendaen etter 2015, som videre kommer med innspill til generalsekretærens forslag om en ny utviklingsagenda.

Sammendrag av møtet, samt fra hele konsultasjonsprosessen ligger her.