Historisk arkiv

Norge inngår avtale om utviklingssamarbeid med Somalia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Etter over 20 år med borgerkrig, er det nå Somalia har den beste muligheten til å lykkes med å skape varig fred. Jeg dro derfor til Mogadishu for å vise at Norge står ved folkets side og støtter regjeringens arbeid for å drive frem en positiv utvikling, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås.

Etter over 20 år med borgerkrig, er det nå Somalia har den beste muligheten til å lykkes med å skape varig fred. Jeg dro derfor til Mogadishu for å vise at Norge står ved folkets side og støtter regjeringens arbeid for å drive frem en positiv utvikling, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås.

Seks måneder etter at Holmås sist besøkte det krigsherjede landet, dro han tilbake til hovedstaden for å ha politiske samtaler 27. juni 2013. 

- Den ferske regjeringen har fått en del på plass de første ti månedene siden valget. Samtidig har de hastverk med å ta demokratiseringsprosessen videre. Derfor har Norge nå inngått en intensjonsavtale om videre norsk støtte til det krevende arbeidet med å bygge opp en stat fra bunnen av, sier Holmås. 

Holmås i Mogadishu
Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås underskrev en intensjonsavtale om videre samarbeid med myndighetene i Mogadishu 27. juni 2013. T.v. utenriksminister Fowsiyo Yussuf Haji Aadan. (Foto: UD)

Presseoppbudet var stort da Holmås kom for å underskrive intensjonsavtalen, som handler om at Norge tar en ledende rolle internasjonalt i arbeidet med å sette opp en midlertidig finanseringsmekanisme. På denne måten kan den ferske regjeringen begynne å utvikle offentlige tjenester som er nærmest ikke-eksisterende. 

- Somalias president understreket betydningen av arbeidet som Norge gjør på flere områder. Vi er enige om at det trengs mer åpenhet  om pengestrømmene til Somalia. Strenge sikkerhetsmekanismer mot korrupsjon er en forutsetning for at vi vil fortsette vår innsats, og for at vi kan engasjere andre land i å støtte myndighetens arbeid, sier Holmås. 

Norge har bidratt med rundt 175 millioner kroner til ordningen som er laget slik at det skal være full åpenhet om hvor mye penger som bevilges ad gangen og hvordan de brukes, for å sikre en mest mulig effektiv styring. Spesiell oppmerksomhet skal rettes mot kvinners situasjon, miljøhensyn og kapasitetsbygging. 

I den en gang svært så vakre kystbyen Mogadishu møtte Holmås president Hassan Sheikh Mohamud, stasminister Abdi Farah Shirdon, utenriksminister Fowsiyo Yussuf Haji Aadan, finans- og planleggingsminister Mohamud Hassan Suleiman og parlamentsformann Mohamed Osman Jawari. 

Holmås tok opp kvinners utsatte stilling i samfunnet, som er preget av vold, lovløshet og begrensede utdannings- og inntektsmuligeter. Somalias utenriksminister understreket at det vil ha stor betydning for kvinners situasjon å få bukt med konservative islamistiske krefter som motarbeider kvinners deltakelse. 

Holmås møtte også FNs visegeneralsekretær for politiske saker, Jeffrey Feltman. Holmås uttrykte solidaritet etter angrepet mot FN-bygningen 19. juni, der flere FN-ansatte, og andre lokale og internasjonalt ansatte mistet livet. Jerry Feldman la vekt på at FN kommer til å fortsette å øke tilstedeværelsen i Somalia, som har vært begrenset på grunn av krigen. Norge gir betydelig støtte til FN-organisasjoner og hjelpeorganisasjoner i landet. 

- Verden må tenke nytt når det gjelder Somalia. Vi må forsøke å legge om fra krig og krisehjelp, til utvikling og statsbygging. Det er viktig at Somalias regjering har regien, og at det internasjonale samfunnet koordinerer sitt engasjement både seg i mellom og med somaliske myndigheter, for å få til et mest mulig konstruktivt samarbeid, sier Holmås. 

Han understreker at Norge vil fortsette å gi nødhjelp, fordi mennesker i mange områder av landet fortsatt befinner seg i en humanitær krise. Over én million mennesker er på flukt og enda flere trenger bistandshjelp for å klare seg.

*****

Se flere bilder fra besøket på UDs Flickr-konto.