Historisk arkiv

Styrker Den europeiske menneskerettsdomstol

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge undertegnet i går som en av de første statene protokoll 15 om endring av den europeiske menneskerettskonvensjon. – Protokollen vil kunne gi raskere behandling av viktige menneskerettssaker i Strasbourg, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Norge undertegnet i går som en av de første statene protokoll 15 om endring av den europeiske menneskerettskonvensjon.  – Protokollen vil kunne gi raskere behandling av viktige menneskerettssaker i Strasbourg, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Ambassadør Petter Wille signerer protokoll 15 om endring av den europeiske menneskerettighetskonvensjon
Ambassadør Petter Wille signerer protokoll 15 om endring av den europeiske menneskerettighetskonvensjon (©Council of Europe / Candice Imbert)

Protokoll 15 ble vedtatt av Europarådets ministerkomité 16. mai og skal bidra til å sikre Den europeiske menneskerettsdomstolens fremtid.

Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) i Strasbourg mottar klager mot Europarådets 47 medlemsstater med påstand om brudd på den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).  Domstolen har i mange år slitt med stor saksmengde og et betydelig etterslep. Ved utgangen av mai hadde den mer enn 116 000 saker til behandling.

Protokollens hovedformål er å effektivisere menneskerettsdomstolens arbeid.  Viktigst er en endring som vil gjøre det lettere for domstolen å avvise saker av liten betydning. Dette vil kunne bidra til at flere viktige saker avgjøres innen rimelig tid. Protokollen endrer ikke konvensjonens rettigheter eller friheter.

- Norge har lenge deltatt aktivt i reformprosessen for å styrke domstolen. Protokoll 15 er et skritt i riktig retning, sier utenriksminister Eide. 

– Regjeringen vil fortsette å arbeide for ytterligere reformer, økte ressurser til domstolen og bedre nasjonal gjennomføring av menneskerettighetene, avslutter Eide.

Protokollen må ratifiseres av alle Europarådets medlemsstater for å tre i kraft.