Historisk arkiv

FNs rasediskrimineringskomité og Sjølie-saken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

FNs rasediskrimineringskomité har kommet til at frifinnelsen av Terje Sjølie i en straffesak i 2002 var i strid med FNs rasediskrimineringskonvensjon. – Vi vil gjennomgå uttalelsen grundig for å vurdere om det er nødvendig eller hensiktsmessig med tiltak ut over de lovendringer som allerede har skjedd, sier justisminister Odd Einar Dørum. (25.08)

Pressemelding

Nr.: 59 – 2005
Dato: 25.08.2005

FNs rasediskrimineringskomité og Sjølie-saken

FNs rasediskrimineringskomité har i en uttalelse kommet til at frifinnelsen av Terje Sjølie i en straffesak i 2002 var i strid med FNs rasediskrimineringskonvensjon.

Bakgrunnen for Rasediskrimineringskomiteens uttalelse er at Høyesterett i plenum 17. desember 2002 med 11 mot 6 stemmer frifant Terje Sjølie for overtredelse av straffeloven § 135 a (”rasismeparagrafen”). Han hadde kommet med sterkt nedsettende og krenkende uttalelse om jøder og innvandrere i en tale under en nynazistisk demonstrasjon i Askim august 2000. Høyesterett la i sin frifinnelse vesentlig vekt på hensynet til ytringsfriheten.

– Jeg tar til etterretning at komiteen har kommet fram til at frifinnelse av Sjølie innebærer en krenkelse av artikkel 4 i FNs rasediskrimineringskonvensjon. Etter frifinnelsen av Sjølie er det skjedd endringer i Grunnloven § 100 og straffelovens § 135a med sikte på å styrke vernet mot rasistiske og andre hatefulle ytringer, sier justisminister Odd Einar Dørum i en kommentar.

Ifølge Dørum er et av siktemålene med disse endringene å sikre oppfyllelsen av Norges internasjonale forpliktelser, herunder rasediskrimineringskonvensjon.

– Norske myndigheter - både påtalemyndighet og domstoler - vil ved sin forståelse av straffelovens § 135a selvsagt legge vekt på det rasediskrimineringskomiteen har uttalt. Justisdepartementet vil i samsvar med komiteens ønsker sørge for vid spredning av uttalelsen, herunder til påtalemyndigheten og domstolene, sier Dørum.

Han forsikrer at departementet vil gjennomgå uttalelsen fra komiteen grundig for å vurdere om det er nødvendig eller hensiktsmessig med tiltak ut over lovendringene som allerede har skjedd.

– Jeg vil understreke at komiteen ikke har vurdert de nye lovendringene, kun frifinnelsen av tiltale i Sjølie-saken, sier Dørum.

Frifinnelsen ble klaget inn for FNs rasediskrimineringskomité av to jødiske trossamfunn i Norge, Antirasistisk senter og tre privatpersoner. Komiteen uttaler at frifinnelsen er i strid med Norges plikt etter FNs rasediskrimineringskonvensjon til å forby visse kategorier rasistiske ytringer. Norge har en frist på seks måneder for å vurdere om det er nødvendig med tiltak utover det som allerede er gjort.

Rasediskrimineringskomiteens uttalelse kan leses her (pdf-dokument).

Kontaktperson:

Lovrådgiver Arnulf Tverberg tlf. 22 24 54 80