Historisk arkiv

Tilbakeslag for menneskerettighetene i Vietnam

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Den siste tiden har det vært flere tilbakeslag mot menneskerettighetene i Vietnam. I dag møtte statssekretær Raymond Johansen demokratiforkjemper Nguyen Chinh Ket for å diskutere situasjonen.

Den siste tiden har det vært flere tilbakeslag mot menneskerettighetene i Vietnam. Norske myndigheter har protestert formelt både mot arrestasjonen av Fader Nguyen Van Ly og mot det faktum at leder for Raftostiftelsen ikke har fått innreisetillatelse til Vietnam. 

Kneble demokratiet

Vietnamesisk sikkerhetspoliti har de siste ukene arrestert og satt flere medlemmer av den voksende demokratibevegelsen i husarrest. Blant de som er rammet er den katolske presten Fader Nguyen Van Ly og flere medlemmer i den politiske grupperingen Bloc 8406/Alliance for Democracy and Human Rights som ble dannet i 2006. Kontrollen over medlemmene av United Buddhist Church of Vietnam, deriblant Thich Quang Do som fikk Raftoprisen i 2006, er også intensivert.

Sterk bekymring

 - Vi har protestert mot både arrestasjonen av Fader Ly og mot visum-nekten som Raftostiftelsens leder har vært utsatt for, sier statssekretær Raymond Johansen.
- Vi har bedt om at Fader Ly settes fri og at tiltalen mot ham frafalles. Vi beklager sterkt at vietnamesiske myndigheter opprettholder avslaget på innreisetillatelse for Raftostiftelsens leder, sier Johansen. 

Johansen understreker at norske myndigheter også har uttrykt sterk bekymring over vietnamesiske myndigheter på grunn av arrestasjoner av flere andre fredelige demokrati-forkjempere de siste ukene og dagene.

En av Vietnams mest kjente demokratiforkjempere, professor Nguyen Chinh Ket som leder Bloc 8406/Alliance for Democracy and Human Rights, er i Norge denne uken og møter statssekretær Raymond Johansen i dag.

Dialogene

Siden 2003 har Norge hatt en formalisert menneskerettighetsdialog med Vietnam. Dialogen har hatt fokus på dødsstraff, minoriteters rettigheter, fengselsforhold og situasjonen til fengslede MR-forkjempere. Under dialogmøtet avholdt i januar i år ble situasjonen for en rekke MR-forsvarere, deriblant Thich Quang Do, tatt opp av statssekretær Johansen.