Historisk arkiv

Europeisk charter om lokalt selvstyre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Norge har undertegnet tilleggsprotokoll om rett til deltakelse i lokale myndigheters saker. Undertegningen fant sted under Europarådets kommunalministerkonferanse i Utrecht, Nederland, 16. – 17. november 2009.

Europarådets komité for lokalt og regionalt demokrati, hvor Norge er representert ved Kommunal- og regionaldepartementet, har over lengre tid arbeidet med temaet om styrking av innbyggernes deltakelse på lokalt nivå. Dette arbeidet har nå resultert i en tilleggsprotokoll til Europeisk charter om lokalt selvstyre. Protokollen ble vedtatt av Europarådets ministerkomité på et møte den 9. september 2009, hvor det samtidig ble åpnet for undertegning på ministerkonferansen i Utrecht. 

Protokollen er et tillegg til Europeisk charter om lokalt selvstyre av 1985. Charteret omfatter forholdet mellom staten og lokale myndigheter. Tilleggsprotokollen utvider virkeområdet for charteret til å omfatte forholdet mellom de lokale myndighetene og innbyggerne. Protokollen inneholder bestemmelser om medlemsstatenes ansvar for å legge til rette for innbyggerdeltakelse lokalt – ikke bare i valg – men også mellom valg.

Medlemsstatene skal gjennom ulike tiltak realisere retten til innbyggerdeltakelse. Dette kan blant annet skje gjennom informasjonstiltak, etablering av prosedyrer for involvering av innbyggerne, ordninger for dokumentinnsyn hos lokale myndigheter og mekanismer for håndtering av klager. Inngåelse av protokollen medfører ikke behov for endringer i norsk lovgivning.

Ved undertegning ønsker Norge å anerkjenne prinsippet om innbyggerdeltakelse og gi sin støtte til de mange ”nye” medlemslandene i Europarådet som ønsker et felles juridisk instrument for demokratiutvikling.