Historisk arkiv

Regjeringen bedrer skattereglene for mange småkraftverk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Tidligere nedre grense for hvilke kraftverk som må betale grunnrenteskatt er foreslått opprettholdt på 5 500 kVA for eksisterende kraftverk og alle som har søkt om konsesjon hos NVE før 5. oktober 2007. Dette sikrer stabile rammebetingelser for de som allerede har besluttet å investere.

I tråd med statsbudsjettet for 2008 ble det vedtatt enkelte forbedringer i kraftverksbeskatningen som vil legge til rette for nye investeringer i lønnsomme vannkraftprosjekter og økt produksjon av ren og fornybar energi. Det innføres blant annet full sikkerhet for fradrag for nye investeringskostnader i grunnrenteskatten.

Samtidig er det viktig at en rimelig del av avkastningen fra lønnsom kraftproduksjon tilfaller fellesskapet, og satsen i grunnrenteskatten ble derfor økt fra 27 til 30 prosent. Stortinget vedtok også å senke grensen for beregning av grunnrenteinntekt fra 5 500 kVA til 1 500 kVA for kraftverk, både eksisterende og nye. Grunnrenteskatt betales bare av særskilt lønnsomme kraftverk.   

- Jeg foreslår nå en mykere overgang til nye grenser ved at det blir uendrede rammevilkår for eksisterende og allerede planlagte småkraftverk. Grensen på 5500 kVA beholdes for disse og jeg er glad for at vi på denne måten ivaretar ønsket om forutsigbarhet og imøtekommer bekymringene som er framført om utilsiktede virkninger, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Jeg er opptatt av at det er gode og forutsigbare rammevilkår for bygging av fornybar kraftproduksjon. Endringen vi nå går ut med sikrer at rammene for planlagte og allerede utbygde småkraftverk ligger fast. Utbyggere av småkraftverk vil få bygge ut kraftverk under de forutsetninger som gjaldt når de søkte om å få bygge kraftverket. Dette vil si at om lag 275 kraftverk med en produksjon tilsvarende om lag 3 TWh/år, som det ligger søknader på i NVE, vil få bedrede vilkår for å bygges ut, sier Olje- og energiminister Åslaug Haga.

Den vedtatte grensen på 1500 kVA for nye kraftverk beholdes. Det vil si for kraftverk der søknad om konsesjon eller melding om konsesjonspliktsvurdering første gang registreres i NVE etter 5. oktober 2007.