Historisk arkiv

Norge vil ikke lenger anerkjenne irakiske S-pass som reisedokumenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Med virkning fra 1. juni 2007 er det besluttet at Norge ikke lenger vil anerkjenne irakiske S-pass som gyldige reisedokumenter. Irakere vil etter dette være henvist til å benytte irakiske G- pass ved reise til og fra Norge.

- Vi må være sikre på at personer som oppholder seg i Norge, og som reiser inn og ut av landet, er den de utgir for seg å være, og at fremlagte pass kan bekrefte en slik identitet. Det er derfor viktig at vi til enhver tid vurderer hvilke reisedokumenter som har best kvalitet, og at reisedokumenter med dårligere kvalitet ikke godkjennes. Fra 1. juni 2007 vil Norge ikke lenger godkjenne S-pass, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Irakiske myndigheter utsteder i dag to pass-serier, såkalte S-pass og G-pass. Irakiske myndigheter begynte å utstede S-pass 1. juli 2004.  I 2006 startet irakiske myndigheter utstedelse av en ny serie, såkalte G-pass. Hittil har Norge anerkjent S-pass som gyldig reisedokument. Begrunnelsen har vært både at andre Schengen-land anerkjente passet, samt at man ønsket å avhjelpe en situasjon der irakiske borgere med opphold i Norge ikke kunne reise til og fra Norge på hjemlandets pass.

Det har i den senere tid skjedd en utvikling i Schengen-landenes holdning til S-passene. Stadig flere medlemsland anerkjenner ikke lenger disse passene. Ny informasjon viser at forholdene rundt utstedelse av passene og dokumentenes tekniske sikkerhetselementer ikke er tilfredsstillende. De nye G-passene som irakiske myndigheter startet å utstede i fjor gir større sikkerhet rundt identitet. G-passene har også en teknisk kvalitet som gjør at de er vanskeligere å forfalske. Det er strengere krav for å få utstedt G-passene. De utstedes foreløpig kun av sentrale irakiske myndigheter, noe som også bidrar til å sikre notoriteten rundt dokumentene.

For de innehavere av S-pass som allerede nå har fått utstedt visum til besøk i Norge eller annet Schengen-land har vi innført en overgangsordning slik at visumet kan benyttes og reisen gjennomføres. S-pass som innen 25. april 2007 er visert for besøk til Schengen-land, anerkjennes som gyldig reisedokument innen visumets gyldighetsperiode.